Asigurarea confortului termic pe timp de iarna: solutii la indemana

Facebook
Twitter

Odata cu venirea sezonului rece, fiecare dintre noi cauta confortul necesar in propria locuinta. Insa, atunci cand locuiesti intr-un loc izolat, in zona rurala, sau daca nu ai acces la anumite utilitati, iti poti asigura confortul termic apeland la diferite solutii practice. Acestea te pot ajuta sa mentii o temperatura optima in locuinta, fara sa cresti factura la utilitati.

Iata, in cele ce urmeaza, ce solutii ai la indemana pentru a pastra caldura in locuinta si pentru a mentine temperatura optima in sezonul rece:

Verifica sa nu existe pierderi de caldura

In primul rand, este important sa verifici locuinta si sa te asiguri ca nu exista zone prin care se pierde caldura. Daca ai o locuinta veche, aceasta etapa este cu atat mai importanta cu cat riscul este mai mare si pot exista fisuri in pereti sau in zona ferestrelor pe unde se pierde caldura.

De altfel, zonele care sunt predispuse la pierderile de caldura sunt ferestrele, peretii, usile si podul. Acestea intra in contact direct cu mediul exterior, ceea ce duce la deteriorarea lor in timp. Viscolul, vantul si umiditatea sunt cativa dintre factorii care pot afecta integritatea acestor structuri. Izolarea este necesara daca simti curent sau aer rece.

Apeleaza la alternative

Posibilitatea de a opta pentru o centrala termica nu este mereu la indemana tuturor, mai ales in zonele rurale si izolate, nu exista posibilitatea racordarii la gaze. Desi in aceste situatii se poate folosi incalzirea la soba, o solutie mult mai practica si eficienta este folosirea unor convectoare electrice, care au capacitatea de a pastra si distribui uniform caldura in incapere.

Le poti monta pe perete sau le poti amplasa pe podea, nefiind nevoie de instalatie suplimentara sau alte facilitati. Temperatura se regleaza usor, prin intermediul termostatului din dotarea acestora, astfel ca poti mentine cu usurinta o temperatura constanta, fara fluctuatii de caldura.

Izoleaza in mod eficient

Chiar daca exista sau nu pierderi de caldura, izolatia locuintei te va ajuta sa pastrezi un confort termic ridicat in locuinta si sa economisesti la facturile de utilitati. Termoizolatia este eficienta pentru a mentine o temperatura constanta si sa eficientizezi costurile de intretinere. In plus, nu va trebui sa tii caldura pornita tot timpul.

Tine cont ca izolatia poate fi efectuata la exterior sau la interior. Izolatia exterioara se face pentru a imbunatati inertia termica a peretilor, astfel incat sa fie mai rezistenti la schimbarile termice extreme. Desi este mai costisitoare, ai in vedere faptul ca izolatia interioara va necesita indepartarea totala a zugravelii si va micsora spatiul util al locuintei.

Izoleaza usile si ferestrele

Asa cum am mentionat mai sus, termoizolatia reprezinta o solutie eficienta pentru a incalzi eficient locuinta si pentru a pastra o temperatura constanta. Insa, acesta poate reprezenta un proiect de amploare. Daca ai nevoie de o solutie mai rapida, poti opta doar pentru izolarea usilor si ferestrelor. Acestea sunt zone prin care s-ar putea pierde 25% din caldura din casa.

Pentru izolare poti folosi benzi autoadezive din burete, pentru tocul usilor si al ferestrelor, perne speciale care impiedica pierderile de caldura sau folii de geam. Acestea se aplica direct pe sticla ferestrei.

Asadar, atunci cand, de exemplu, racordarea la gaze nu reprezinta o optiune, poti apela la alternativa unui convector electric. Alte solutii care te pot ajuta sa pastrezi confortul termic in casa in sezonul rece ar putea fi izolatia casei, a usilor si a ferestrelor. De asemenea, este important sa verifici inainte daca exista zone prin care se pierde caldura, astfel incat sa nu ajungi sa ai costuri ridicate la facturile de utilitati. Toate aceste solutii te vor ajuta sa te bucuri de un confort termic sporit in locuinta.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE