Furajarea animalelor din gospodarie pe timp de iarna. Sfaturi utile

Facebook
Twitter

Pentru un crescator de animale, asigurarea de furaje speciale pentru animale in sezonul rece este o prioritate, intrucat necuvantatoarele vor avea nevoi speciale odata cu venirea iernii, astfel incat sa faca fata cu succes venirii frigului dar si perioadei de repaus.

In prezent, avem la dispozitie multe sfaturi despre furajarea corespunzatoare a animalelor, insa cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont sunt foarte usor de urmat. Obiectivul principal al furajarii pe timp de iarna este asigurea caloriilor dar si al substantelor nutritive necesare  pentru animale.

Iata cele mai indicate modalitati de furajare pe timp de iarna, pentru cele mai intalnite animale din orice ferma:

Furajarea bovinelor

Hranirea corespunzatoare a bovinelor pe timp de iarna este extrem de importanta, insa acest lucru este cu atat mai indicat in cazul vacilor de lapte. Pentru ca ne aflam in imposibilitatea de a ne hrani animalele cu nutret verde, ramane doar alternativa nutreturilor conservate.

Cele mai indicate sunt fanurile de leguminoase (trifoi rosu, lucerna sau un amestec de leguminoase). Acestea vor acoperi necesarul de proteine, vitamine si saruri pentru animale. Cantitativ, furajarea vacilor de lapte este de circa 1 kg fan pentru fiecare 100 kg masa corporala vie. De asemenea, se recomanda si furajarea cu concentrat de porumb siloz dar si bolovani de sare.

Furajarea gainilor

Indiferent de ce rase de gaini crestem, de obicei, acestea nu sunt foarte afectate de sezonul rece, insa au totusi nevoie de un tratament special pe timpul iernii, pentru a asigura o productie constanta de oua si pentru a le mentine sanatoase.

Pentru a produce amestecul furajer necesar hranirii gainilor pe timp de iarna, se recomanda utilizarea a patru elemente:

-graunte de cereale de tipul grau, porumb, sorg, orz, in procent de 65%;

-nutreturi bogate in proteine vegetale (seminte de floarea-soarelui, mazare, tarate, etc. In procent de 22 – 26%;

– nutreturi cu un nivel ridicat de proteine (faina de carne, zer, faina de peste, etc.). Acestea trebuie utilizate in cantitati mici, circa 2 – 4%;

– nutreturi minerale de tipul calciu, creta furajera, var stins, etc. In procent de 8 – 12%.

Iepuri

Furajarea iepurilor pe timp de iarna trebuie sa fie completa, iar acestia trebuie sa beneficieze de toate vitaminele si mineralele, pentru a face fata cu succes sezonului rece. Pentru un iepure de casa, cea mai buna solutie de hrana este reprezentata de furajele suculente.

Acestea au in compozitie o mare cantitate de minerale, necesare lor. In aceasta categorie intra legume precum morcovii sau cartofii, care pot fi serviti atat in stare cruda cat si fierti. Varza, dovlecelul, sau sfecla sunt alte exemple de furaje potrivite pentru iepuri pe timp de iarna. In mod normal, ratia zilnica de furaje suculente pentru un iepure adult ar trebui sa fie de circa 100-150 g.

Furajarea animalelor de companie  

Chiar daca nu ne aduc un profit direct, animalele de companie sunt o parte importanta a gospodariei noastre si necesita de asemenea, o atentie sporita la furajare.

Atunci cand furajam animalele de companie pe timp de iarna, trebuie sa tinem cont ca acestea au o imunitate scazuta in timpul sezonului rece si ca au nevoie de mai multe calorii si de mai multe vitamine/substante nutritive.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE