Cum ingrijim animalele din gospodarie pe timp de ger. Cateva sfaturi utile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe perioada iernii, animalele, la fel ca oamenii, au nevoie de ingrijire speciala si trebuie sa beneficieze de un tratament corespunzator pentru a nu se imbolnavi si pentru  a trece cu brio de temperaturile care scad de multe ori sub 0 grade Celsius.

Cu toate ca am beneficiat de o iarna blanda pana acum, situatia s-ar putea schimba foarte curand si, de aceea, este important sa ne pregatim la timp animalele pentru gerul cu care s-ar putea confrunta.  Astfel, acestea au nevoie de atentie speciala atat in ceea ce priveste adapostul lor cat si al nutritiei.

Iarna, metabolismul celor mai multe animale se incetineste, iar acestea vor avea nevoie de hrana cat mai diversificata dar si de suplimente care sa compenseze eventualul deficit de calorii. De asemenea, nu trebuie sa neglijam apa, de care animalele vor avea nevoie si in zilele geroase.  In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ingrijirea animalelor pe timp de iarna si despre cum ne asiguram ca acestea raman sanatoase in timpul sezonului rece.

  1. Caini si pisici

Prin domesticire, animalele de companie si-au pierdut abilitatea de a se descurca in salbaticie si nu se mai pot proteja de unele singure de temperaturile scazute ce vor urma si pot ajunge foarte usor la hipotermie. Chiar daca odata cu venirea frigului blanita animalelor va deveni mai deasa, acest lucru nu este suficient pentru a se acomoda pe deplin cu sezonul rece.

O metoda foarte buna de a acomoda animalele cu gerul este scoaterea treptata a acestora in frig, cat temperaturile nu sunt inca foarte scazute. Este recomandat ca pe timpul iernii, cainii si pisicile sa stea mai mult in casa, insa daca acest lucru nu este posibil pentru caini, va trebui sa le amenajam un culcus calduros.

Si nutritia joaca un rol foarte important in asigurarea bunastarii animalelor. Pentru a ne asigura ca prietenii nostri imblaniti sunt hraniti corespunzator, trebuie sa o facem conform unui plan bine pus la punct, iar atunci cand cumparam hrana caini sau mancare pisici
sa ne asiguram ca aceasta asigura necesarul caloric al animalelor si ca este dozata corespunzator.

  1. Pasari de curte

Pregatirea pasarilor de curte pentru vremea geroasa trebuie sa inceapa cu adapostul acestora.  Pentru inceput, trebuie sa ne asiguram ca nu exista crapaturi in cotet si sa amenajam un asternut pe podea, format fie din paie, fie din rumegus, care va mentine temperatura calda.

Pe timp de frig extrem, este recomandat sa hranim gainile seara, dupa apusul soarelui, deoarece pasarile  tind sa manance mai mult in aceasta perioada a zilei. De asemenea, procesul de digestie care este generator de caldura, le va asigura inaripatelor o temperatura corporala constanta.  Hrana trebuie sa consiste in boabe de grau sau porumb, iar daca vom constata ca acestea pierd in greutate, va fi necesar sa le suplimentam portia zilnica.

  1. Bovine

Prin natura lor, bovinele se adapteaza relativ usor la temperaturile scazute, iar pregatirile necesare pentru temperaturile sub 0 grade nu trebuie sa fie prea intense. Principalul lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere este asigurarea unei rezerve de hrana uscata pentru perioada in care animalele nu pot iesi la pasunat, in cazul in care rezervele actuale nu sunt suficiente pana la venirea primaverii.

In ceea ce priveste adapostul animalelor, putem sa ne asiguram ca acesta este ferit de viscol, insa nu trebuie inchis complet pentru a nu favoriza formarea umiditatii. In cazul in care se constata ca bovinele nu isi iau necesarul caloric din hrana actuala, este necesar sa le marim portia sau sa le administram suplimente alimentare .

4. Porci

Desi nici porcii nu sunt animale foarte pretentioase, acestia vor avea nevoie de un minim de confort. Adapostul porcilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii, pentru a le asigura acestora un spatiu suficient, curatenie, caldura si aer curat.

In ceea ce priveste alimentatia, porcii vor avea nevoie de mai multa hrana, din cauza frigului care ii sileste sa consume mai multa energie. Se recomanda fierturile bogate in orz, grau, ovaz si porumb, sau concentratele, daca nu tinem neaparat sa hranim porcul natural.

 

 

 

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE