septembrie 28, 2021

Ministrul Oros: cantitatea de grau, suficienta pentru a acoperi necesarul intern. Sper ca nu va creste pretul painii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca exista suficient grau in tara atat pentru consumul intern cat si la nivel mondial, asa ca nu se asteapta la cresterea pretului painii.

In acest an, productia medie la hectar este de 2,9 tone pe an, in scadere cu 40% fata de 2019, cand cantitatea de precipitatii a fost una normala, pe aproape intreg anul.

„Consumul uman in Romania – imi spun cei de la Patronatul Moraritului si Panificatiei – este de 2,2 milioane de tone (de grau, n.r.) Noi, anul acesta, vom face undeva intre 5,4 si 5,6 milioane tone, deci va fi suficient pentru consumul intern. Sigur ca aici se adauga 550.000 de tone graul de seminte, care este foarte important. Se adauga cam 400.000 de tone graul care se utilizeaza in scop furajer, nefiind panificabil poate fi si de o alta calitate mai slaba si cam 400.000 de tone se utilizeaza pentru industria alcoolului. Deci cam asta ar fi necesarul de consum intern de grau. Restul, in fiecare an, a fost exportat de catre agenti economici, de catre traderi, cei care se ocupa cu acest lucru. Dupa stiinta mea, din ce am primit si eu informatii, in afara de bazinul Marii Negre care a fost afectat de seceta, in lume, in Statele Unite, America de Sud si peste tot unde sunt mari producatori, productiile au fost record anul acesta. Doar aceasta zona a fost afectata. Dupa cum am citit si mi-au spus specialistii intotdeauna pretul painii, pretul graului, este dat de tot ceea ce inseamna productia la nivel mondial. Asa ca speranta mea este ca nu vom inregistra cresteri ale pretului painii pentru ca este suficient grau atat in tara pentru consumul intern cat si la nivel mondial”, a mentionat Oros.

Ministrul Oros a sustinut o conferinta de presa, iar temele vizate au abordat rezultatele partiale privind campania de recoltat la data de 3 august 2020 si aprobarea unor noi reglementari fitosanitare pentru produsele vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE