Cum feresti de boli animalele din gospodaria ta. Sfaturi utile

Facebook
Twitter

Desi este o activitate care iti poate aduce multe multe satisfactii, cresterea animalelor vine cu o serie de responsabilitati si reguli pe care trebuie sa le urmezi pentru a te asigura ca necuvantatoarele din gospodaria ta raman sanatoase si ca iti vor aduce o productivitate maxima.

Pentru ca fiecare specie de animale are propriile sale nevoi, fiecare crescator trebuie sa identifice solutiile optime de ingrijire, astfel incat sa le asigure bunastarea.

Deparazitarea este unul dintre cele mai importante operatiuni legate de sanatatea animalelor. Pentru a fi efectuata in conditii optime, deparazitarea trebuie sa respecte anumite proceduri specifice, care vor influenta in mod direct rezultatele acesteia. In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai eficiente solutii de deparazitare pentru animalele din gospodaria ta.

  1. Caini si pisici

Chiar daca nu iti aduc un profit, cainii si pisicile iti sunt companioni de nadejde iar sanatatea lor nu ar trebui deloc neglijata. Si in situatia in care aceste animale par sanatoase si voioase, este necesara efecturarea unor operatiuni de deparazitare, care vor avea un rol preventiv si care vor elimina sansa imbolnavirii acestora.

Cele mai folosite tratamente deparazitare pentru caini si pisici sunt cele de deparazitare externa (purici, ermat capuse) dar si interna (ascarizi, tenii, coccidii). Aici gasiti o gama variata de zgarzi antiparazitare dar si o mare varietate de hrana pisici.

  1. Pasari

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea sezonului cald, in conditiile in care mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, care se pot transmite mai apoi tuturor pasarilor din curte. Pentru prevenirea acestor boli este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, de preferinta inca din primele zilei ale primaverii, insa daca acest lucru nu a fost posibil, poate fi facuta si acum.

  1. Bovine, ovine, caprine si cabaline

La aceste specii, deparazitarea se face utilzand urmatoarele produse:

  • pentru cabaline, suspensii orale de ECVIROM si ECVIROM I;
  • pentru rumegatoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale de FASCIOCID, ROMBEN­DAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTIN.

Actiunea de deparazitare va trebui intreprinsa de patru ori pe an.

Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile necesare la rumegatoare.

  1. Porci

Porcul nu este un animal foarte pretentios, insa pana si acesta este predispus anumitor boli, si de aceea va trebui imunizat. Pentru a ne asigura ca porcinele din curtea noastra nu vor contracta o boala din exterior, trebuie sa ne asiguram ca adapostul lor este suficient aerisit, curatat periodic si protejat impotriva „intrusilor” din exterior.

In ceea ce priveste deparazitarea la porci, se recomanda administrarea de ROMOXIBEN­DAZOL comprimate, pulvis si ROMIVERMECTIN, solutie injectabila. Aceste medicamente sunt utile atat pentru deparazitarea interna a porcilor cat si cea externa, iar specialistii ne recomanda sa le administram de 3-4 ori pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE