Ministrul Oros, discutii pentru sprijinirea legumicultorilor romani. Ce masuri se propun

Facebook
Twitter

Ministrul Ministrul Adrian Oros a participat in data de 6 iulie 2020 la intalnirea organizata la sediul MADR privind elaborarea unei strategii sectoriale referitoare la atenuarea efectelor secetei si prevenirii fenomenelor de desertificare.

La intalnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fitiu, Presedintele ASAS, Prof. dr. Valeriu Tabara, cercetatori, fermieri, reprezentanti ai mediului asociativ, precum si directori si experti din cadrul MADR.

Proiectele prezentate au vizat: optimizarea altorii speciilor de legume cu pondere in cultura pentru imbunatatirea productivitatii si a calitatii fructelor, obtinerea de noi soiuri de cartof adaptate modificarilor climatice si economice cu randament superior in gestionarea resurselor de apa, elaborarea tehnologiilor de cultivare a cartofului dulce in contextul schimbarilor climatice, conservarea resurselor genetice, ameliorarea si crearea de noi genotipuri la plantele textile: in, canepa si bumbac, cresterea competitivitatii tehnico-economice in pomicultura prin tehnologii adaptate la conditiile pedo-climatice din Romania, conservarea si gestionarea resurselor genetice si biodiversitatii agroecosistemelor vitipomicole, evaluarea si conservarea surselor de germoplasma legumicola tolerante la stresul termic si hidric, cercetari privind conservarea si valorificarea biodiversitatii la plantele legumicole, floricole, energetice, aromatice si medicinale.

Alte subiecte abordate s-au referit la: rolul esential al cercetarii in elaborarea Planului National Strategic si al provocarilor de mediu, imbunatatirea legii muntelui, solutii pentru reducerea utilizarii pesticidelor, scheme de calitate si agricultura ecologica, necesitatea modificarii legii 69/2016, in vederea posibilitatii ca primariile sa achizitioneze de la producatori locali sau statiuni de cercetare fructe pentru a fi distribuite in scoli.

In cadrul intalnirii, ministrul Adrian Oros a sustinut ca pentru a raspunde provocarilor este necesar ca pe viitor cercetarea sa-si dezvolte mai bine componenta de extensie, precum si pe cea de marketing. De asemenea, ministrul a relevat oportunitatea ca in cadrul PNS, Ministerul sa aiba in vedere masuri clare privind gestionarea apei si combaterea desertificarii.

In urma prezentarii si analizei proiectelor de cercetare-dezvoltare s-a constatat necesitatea unei alocari bugetare crescute in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii in cadrul noului PNS si imbunatatirea cadrului legal necesar intreprinderii masurilor si actiunilor prevazute pentru reducerea efectelor secetei si combaterea desertificarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE