Ministrul Oros, discutii cu un important oficial italian. Problema abordata, de interes pentru ambele tari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat o discutie, prin videoconferinta, in data de 28 iulie 2020, cu omologul sau italian, Teresa Bellanova, pe tema etichetarii nutritionale a produselor alimentare. Alaturi de ministrul Oros s-a aflat si secretarul de stat Aurel Simion.

Pe perioada Presedintiei germane la Consiliul UE vor fi intensificate discutiile pe marginea adoptarii unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetarii nutritionale in campul vizual principal al ambalajelor alimentare. In acest context, Italia a contactat statele membre, printre care si Romania, care nu au luat inca o decizie in ceea ce priveste schema pe care o vor sustine, pentru a stabili o viziune comuna in selectarea criteriilor ce vor fi adoptate.

In opinia Italiei, descrierea nutritionala a produselor pe etichete ar trebui sa fie informativa, bazata pe dovezi stiintifice si sa respecte dietele traditionale, cultura culinara si obiceiurile alimentare locale.

Una din actiunile prevazute se refera la adoptarea unui sistem armonizat pentru etichetarea nutritionala, iar o parte a statelor membre sustin pentru aceasta un model denumit Nutriscore, bazat pe un cod de culori. Italia a propus o alta schema denumita Nutrinform battery, care ofera consumatorilor informatii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice. Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar si pentru 100g de produs alimentar, fara a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectiva, care sa nu afecteze perceptia consumatorilor asupra unor produse traditionale de tip IGP, STG, DOP.

In interventia sa, ministrul Adrian Oros a exprimat ca pozitia tarii noastre este similara cu cea a Italiei, apreciind ca o eticheta Nutrinform battery ar fi mai potrivit de utilizat, prin prisma faptului ca nu defavorizeaza unele produse alimentare naturale. Sustinerea acestui model a fost agreata in urma consultarilor cu autoritatile publice abilitate.

Totodata, ministrul Oros a subliniat necesitatea promovarii unor produse alimentare sanatoase, precum si a informarii corecte a consumatorilor.

Suplimentar fata de forma actuala prezentata a Nutrinform battery, Romania considera utila aplicarea unui simbol prin care produsele alimentare obtinute din materii prime naturale sa fie evidentiate, sau a unei prezentari grafice utilizand un cod de culori care sa avantajeze produsele naturale.

Ministrul Oros a declarat ca orice model de eticheta nutritionala, nu ar trebui sa afecteze negativ perceptia consumatorilor asupra alimentelor produse din ingrediente naturale, cum sunt si cele cu denumire de origine protejata, a specialitatilor traditionale si a celor cu indicatie geografica protejata.

Oficialul MADR i-a transmis omologului sau ca ambele tari isi vor sustine interesele comune in cadrul viitorului Consiliu informal in avantajul consumatorilor, dar si al fermierilor si al procesatorilor. Cei doi demnitari isi doresc ca si alte state sa se alature acestui demers.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE