Ministrul Oros, discutii despre eliminarea decalajelor dintre fermierii romani si cei din vestul Europei

Facebook
Twitter

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit-o astazi, la sediul MADR pe doamna Michele Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti.

Pe parcursul discutiei cu oficialul, subiectele principale au vizat: pozitionarea celor doua state in raport cu viitoarea Politica Agricola Comuna, plafonarea, actualizarea cooperarii bilaterale in cadrul parteneriatului strategic intre Franta si Romania, cu o atentie deosebita pentru sectorul zootehnic, cu accent pe sectorul bovin si cel ovin, specializat pe productia de carne de calitate. Totodata, va fi consolidata componenta de cercetare a cooperarii agricole, precum si cea din domeniul silviculturii.

Cele doua parti au abordat in cadrul intalnirii si masurile de mediu si clima, fermele de familie, stimularea asocierii, invatamantul agricol si cercetarea – schimburi de experienta, convergenta platilor directe, invitarea Romaniei de a se alatura initiativei lansate de Franta “4 pe 1000: sol pentru securitate alimentara si climat” si stadiul la care se regaseste tara noastra cu privire la aceasta initiativa.

In interventia sa, ministrul Adrian Oros a subliniat ca in viitorul Program National Strategic, fondurile din Pilonul II (dezvoltare rurala) vor fi directionate pentru consolidarea fermelor de familie si transformarea fermelor de subzistenta in ferme comerciale, tinand cont de aspectele proprii ale tarii noastre: ”Am initiat un proces de intalniri cu tarile din sud-estul Europei, cu o specificitate similara Romaniei, pentru a avea o abordare comuna cu privire la acest subiect in viitoarea PAC. Referitor la problema plafonarii, Romania considera ca fiecare stat membru ar trebui sa fixeze nivelul acesteia, in functie de particularitatile intalnite.

De asemenea, ministrul a precizat ca doreste accelerarea procesului de convergenta, astfel incat sa fie reduse decalajele dintre fermierii romani si cei din alte state membre in privinta nivelului platilor

directe. Totodata, ministrul a mentionat ca modelul francez al fermelor de familie reprezinta o sursa de inspiratie pentru tara noastra, problema mentinerii oamenilor in mediul rural si a atragerii populatiei tinere catre sat fiind tratata cu maxima seriozitate in contextul imbatranirii populatiei care lucreaza in agricultura.

La randul sau, ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti a afirmat ca domenii precum cresterea animalelor, cercetarea si invatamantul sunt aspecte prioritare. Totodata, Michele Ramis si-a exprimat disponibilitatea de a identifica modalitatile pentru rezolvarea prioritatilor comune, si, in egala masura, a aratat deschidere din partea colaboratorilor sai pentru a aprofunda subiectele discutate in cadrul intalnirii de astazi.

In finalul intalnirii, ministrul Nechita Adrian Oros i-a asigurat pe oaspetii sai ca, in ceea ce priveste colaborarea traditionala dintre Romania si Franta si, implicit, dintre cele doua Ministere ale Agriculturii, aceasta va continua, astfel incat ambele tari sa isi poata sustine interesele comune la nivel european, in beneficiul fiecareia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE