albine

UE interzice Romaniei sa mai acorde autorizatii de urgenta pentru pesticidele care ucid albinele

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a adoptat doua decizii care ii interzic Romaniei si Lituaniei sa acorde autorizatii de urgenta fara justificare, pentru pesticidele care contin neonicotinoide si ar putea afecta albinele, noteaza Agerpres.

Dupa ce s-a dovedit ca utilizarea acestor substante afecteaza albinele, utilizarea lor a fost limitata la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniaza ca Romania si Lituania au acordat de mai multe ori autorizatii de urgenta pentru a permite utilizarea acestor substante in ideea de a lupta impotriva anumitor daunatori la culturi specifice, autorizatii pe care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) nu le considera justificate.

„Este pentru prima data cand Comisia adopta astfel de decizii. Acordarea de autorizatii de urgenta pentru pesticide nu este posibila decat daca sunt respectate conditii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniaza ca sustenabilitatea lantului alimentar este o prioritate pentru UE si nu putem accepta ca statele membre sa continue sa utilizeze pesticide care afecteaza mediul si biodiversitatea atunci cand sunt disponibile solutii alternative”, a declarat comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides.

Albinele, afectate extrem de mult de neonicotinoide

Potrivit cercetatorilor, numarul albinelor scade extrem de mult din cauza neonicotinoidelor si este posibil ca acest lucru sa se rasfranga in furnizarea de alimente la nivel mondial.

Un studiu realizat in Canada a ajuns la concluzia ca albinele lucratoare expuse la neonicotinoide au avut o durata de viata mai scurta, iar coloniile aveau un risc mai mare de a ramane fara regine.

MADR a anuntat ca va autoriza utilizarea de neonicotinoide, insa nu pentru floarea-soarelui

Ministrul Agriculturii a autorizat utilizarea de neonicotinoide in campania de primavara, doar pentru situatiile de urgenta si pentru tratarea semintelor de porumb si a celor de sfecla de zahar.

Totusi, reprezentantii ministerului precizeaza ca nu se vor acorda autorizatii pentru tratarea semintelor de floarea-soarelui, intrucat aceasta este una dintre cele mai importante culturi melifere.

„Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care statele membre le au la dispozitie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protectia plantelor in situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numarul de autorizatii temporare acordate de statele membre UE, in perioada 2008-2018, autorizatiile temporare emise de Romania reprezinta aproximativ 1,3% din numarul totalul de autorizatii temporare acordate in Uniunea Europeana”, precizeaza MADR intr-un comunicat.

Perioadele pentru care MADR acorda autorizatiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb, si 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE