Cea mai mare problema a fermierilor romani. Nu gasim oameni care sa munceasca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani sustin ca principala problema cu care se confrunta in prezent este lipsa personalului, in conditiile in care oamenii nu vin sa munceasca, indiferent de salariu si de conditii, ci prefera sa stea acasa si sa primeasca ajutor de somaj, noteaza Agerpres.

Unul din fermierii care se plang de aceasta problema este Lucian Dor, un cultivator de rosii cherry din judetul Calarasi.

„Este greu sa fii fermier in ziua de azi daca nu te implici. Daca stai in spatele unui birou este foarte greu sa fii fermier. Este foarte greu sa lucrezi cu oamenii daca nu ii cunosti, daca nu ii cauti, daca nu le intelegi nevoile. Principala problema sunt oamenii si nu faptul ca nu ii gasesti, ci dezinteresul lor de a lucra. Cel putin la mine in zona sunt foarte multe persoane care prefera sa stea acasa si sa nu lucreze, indiferent de salariul pe care il oferi si de conditiile pe care le oferi. Prefera sa stea acasa si sa se bazeze pe un ajutor minim pe care il primesc de la stat”, spune el.

Fermierul ar putea fi fortat sa-si reduca afacerea din cauza lipsei de personal

Anul acesta s-a descurcat, este multumit de productia de tomate de 6 kilograme pe planta, iar la capsuni a fost chiar peste asteptari.

Insa, din cauza problemelor cu forta de munca, anul viitor ar putea fi nevoit sa reduca productia sau sa regandeasca afacerea.

Fermierul s-a asigurat inca de la inceput ca are un contract pentru vanzarea legumelor si fructelor, asa ca s-a indreptat spre reteaua de magazine Mega Image.

“Eu de la inceput am privit aceasta activitate ca pe un business si atunci au cautat ca produsul meu sa nu mearga in piata, ci sa ajunga direct in supermarketuri. De la inceput am cautat sa am un contract. Contractul cu Mega Image il am de cinci ani”, a explicat Dor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE