Cum planuieste ministrul Oros sa rezolve problemele apicultorilor romani?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Nechita-Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au condus joi, 5 decembrie 2019, o intalnire de lucru cu reprezentantii sectorului apicol si cu cei ai producatorilor agricoli din Romania, la sediul MADR.

De asemenea, au participat directorul general al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), directorul directiei tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR.

Scopul acestei intalniri a vizat dezbaterea dificultatilor cu care se confrunta sectorul apicol, precum si analiza efectelor tratamentului semintelor cu produse pe baza de neonicotinoide la culturile de porumb si floarea-soarelui asupra productiei agricole si a populatiilor de albine. Masura are in vedere fundamentarea deciziei privind acordarea unei derogari pentru folosirea de samanta tratata cu neonicotinoide de catre fermierii romani pentru culturile de porumb si floarea-soarelui care vor fi insamantate in primavara anului 2020.

Pe parcursul intalnirii a avut loc un schimb activ de opinii intre membrii celor doua sectoare, care au agreat ideea unei colaborari stranse, in beneficiul ambelor parti.

Ministrul Adrian Oros a punctat in cadrul intalnirii ca este necesar sa pastram un echilibru intre producatorii agricoli si apicultori, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are rolul de a media acest dialog, astfel incat sa fie gasite solutiile potrivite prin care pierderile sa fie cat mai mici de ambele parti.

La randul sau, Emil Dumitru a afirmat ca decizia privind acordarea derogarii pentru folosirea neonicotinoidelor va fi intemeiata pe studii stiintifice si argumente tehnice si i-a asigurat pe cei aflati la masa discutiilor ca Ministerul va avea o pozitie obiectiva si echidistanta. Astfel, secretarul de stat a transmis participantilor ca fundamentarea solicitarii derogarii pentru folosirea neonicotinoidelor va fi discutata cu reprezentantii celor doua sectoare, care sunt in stransa legatura unul cu celalalt.

De asemenea, secretarul de stat Emil Dumitru a reafirmat deschiderea Ministerului Agriculturii spre dialog, accentuand ideea ca o noua derogare pentru Romania va trebui sa fie urmata de o campanie de informare corespunzatoare, astfel incat apicultorii sa cunoasca exact care sunt zonele in care au fost infiintate culturi cu seminte tratate cu neonicotinoide. In acest sens, este nevoie de responsabilitati clare trasate pentru toti cei implicati in acest proces – autoritati, fermieri – producatori agricoli, crescatorii de albine.

In incheierea intalnirii, ministrul Adrian Oros a subliniat ca marea provocare in acest caz o constituie identificarea de solutii pentru a reduce riscurile asociate utilizarii acestor produse, astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE