Meniu

ANSVSA continua verificarea comerciantilor. Care au fost sanctiunile aplicate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii noiembrie 2019 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 9.763 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 99 de amenzi in cuantum de 531.600 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

Alba, 4.800 de lei – depozitare alimente direct pe paviment;

Arad, 2.000 de lei – etichetare necorespunzatoare;

Arges, 10.000 de lei – produse neconforme in cantitati mari in spatiul de depozitare destinat produselor alimentare astfel incat se depaseste capacitatea de depozitare;

Bistrita-Nasaud, 27.600 de lei – lipsa dezinfectanti, stare de igiena necorespunzatoare, pereti, plafoane si ustensile neigienizate, lipsa documentatie HACCP, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa echipament de protectie sanitara, stare de sanatate neatestata;

Bucuresti, 10.000 de lei – neintretinere spatii;

Bacau, 57.200 de lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare valorificate, nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare, neanuntarea autoritatilor competente de retragerea unui produs neconform, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;

Bihor, 16.000 de lei – lipsa trasabilitate, etichetare necorespunzatoare;

Brasov, 600 de lei- depozitare necorespunzatoare;

Buzau, 2.400 de lei – depozitare necorespunzatoare produs finit, lipsa fise de aptitudine personal;

Cluj, 47.600 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, lipsa trasabilitate;

Dambovita, 139.400 de lei – depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea din punct de vedere igienic a spatiilor de lucru, lipsa trasabilitate produse alimentare, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, functionare fara inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Dolj, 44.000 de lei – etichetare necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare, neinformare privind procedura de retragere, lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Galati, 2.000 de lei – igienizare unitate, efectuare buletine analiza apa, lipsa dotare unitate cu instalatie de producere apa calda;

Giurgiu, 26.800 de lei – depozitare necorespunzatoare, lipsa trasabilitate;

Gorj, 34.800 de lei – spatii, suprafete de lucru, echipamente, ustensile cu suprafete murdare, nedegresate, necorespunzatoare structural, functional si igienico-sanitar, depozitarea nesectorizata a materiilor prime, manipulare produse alimentare preambalate fara utilizarea mijloacelor de protectie, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii necorespunzatoare, fara respectarea conditiilor de igiena, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

Harghita, 600 de lei – manipulare necorespunzatoare;

Hunedoara, 10.000 de lei – depozitare necorespunzatoare a materiilor prime si auxiliare;

Ialomita, 11.400 de lei – neasigurarea trimiterii probelor recoltate la laborator in timp util, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

Iasi, 4.000 de lei – etichetare necorespunzatoare, conditii de igiena deficitare, lipsa buletine analiza program autocontrol, lipsa elemente identificare produse alimentare;

Ilfov, 7.000 de lei – nementinerea la zi a parametrilor de temperatura si umiditate, igiena necorespunzatoare;

Mehedinti, 6.000 de lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de productie, de depozitare si a echipamentelor de lucru folosite, etichetare necorespunzatoare produse alimentare;

Mures, 2.400 de lei – depozitare si manipulare necorespunzatoare;

Neamt, 2.000 de lei – vestiar personal necorespunzator, personal cu echipament de protectie incomplet;

Prahova, 6.000 de lei – manipulare necorespunzatoare, neintretinere spatii;

Sibiu, 22.400 de lei – etichetare, depozitare, comercializare necorespunzatoare;

Timis, 2.000 de lei – depozitarea necorespunzatoare a materiilor prime si produselor semifabricate;

Vaslui, 2.600 de lei – manipulare necorespunzatoare materii prime, nerespectarea normelor de igiena;

Valcea, 4.000 de lei – spatiu depozitare neintretinut corespunzator, depozitare necorespunzatoare;

Vrancea, 26.000 de lei – transportul produselor de origine nonanimala cu autoutilitara fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea trasabilitatii produselor, comercializarea directa catre consumatorul final al produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE