Cum să îngrijești pomii fructiferi în fiecare sezon

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bucuria de a avea o livadă sau un teren mai mare pentru plantarea pomilor aduce cu ea și posibilitatea de a-ți răpi din programul de zi cu zi pentru o îngrijire corespunzătoare.

Dacă ești dedicat în totalitate acestei activități și devine o meserie, nu va fi la fel de complicat să ai grijă de ei, însă, dacă pomicultura este doar un hobby, trebuie să îți faci timp pentru nevoile acestora. Iată cum îți îngrijești livada în fiecare sezon:

Iarna

La începutul sezonului rece, pomii trebuie pregătiți pentru perioada următoare. Tulpinile devin atracția principală pentru animale precum iepurii, așa că trebuie acoperite sau vopsite cu un strat subțire de var. Pentru acoperirea tulpinilor mai mici, se pot folosi și bucăți de carton de jur împrejurul acestora. Toaletarea pentru îndepărtarea crengilor moarte se va face tot pe parcursul iernii sau la finalul sezonului rece. Pentru pomii fructiferi bătrâni și de dimensiuni importante, vei avea nevoie de drujbe pentru a scăpa de crengile mari sau pentru a le tăia în bucăți mai mici după îndepărtare. Nu uita nici să cureți de frunze uscate zonele din jurul pomilor și să sapi pământul pentru a permite o hidratare mai bună a rădăcinilor.

Primăvara

Odată cu finalul sezonului rece și începutul lunii martie, pomii fructiferi pot fi stropiți cu tratamente care vor influența recolta din anul respectiv. Acestea un rol de prevenție față de bolile pe care le pot dezvolta fructele din cauza dăunătorilor sau a altor factori externi. Stropirile se repetă, în general, în fiecare sezon, pentru rezultate cât mai bune și o rezistență crescută a pomilor. Fructele pot fi supuse unor diferite afecțiuni care apar din numeroase cauze, printre care bacteriile și mucegaiul. Dacă vrei să dezvolți soiuri superioare de fructe, primăvara te poți ocupa de procesul de altoire a pomilor fructiferi. Acesta presupune îmbinarea țesutului unui portaltoi cu altoiul. Bucata mai bătrână cu rădăcină este portaltoiul, iar ramura tânără, mai mică și dintr-o specie superioară, este altoiul. Primăvara este un anotimp propice pentru un astfel de procedeu, pentru că există mai multe șanse ca îmbinarea să prindă.

Vara

După ce pomii dau roade, aceștia trebuie monitorizați și îngrijiți atent. Îngrășământul este o parte esențială a acestui proces și trebuie administrat în două etape, la o lună distanță, începând cu momentul dinaintea coacerii fructelor. Îngrășământul de origine animală este cel mai potrivit pentru sol și pomi, însă poți folosi și azot. Scurtarea crengilor din perioada de vară are ca scop folosirea de către pom a resurselor pentru producția fructelor. Tăierea sau ruperea lăstarilor poate începe din luna iunie. 

Toamna

Toamna vei vedea roadele muncii depuse în lunile anterioare și vei putea începe să le culegi. Îndepărtează orice fructe mumificate sau stricate, deoarece acestea vor dăuna pe termen lung pomului. Adunarea recoltei este urmată de udarea livezii, dacă toamna dă semne că ar fi una secetoasă. Puieții vor fi și ei plantați în perioada toamnei, de preferat la începutul acesteia, înainte să existe riscul ca temperatura să scadă sub pragul de îngheț. Dacă după plantare îi lovește înghețul, șansele ca aceștia să se mai dezvolte sunt foarte mici. 

O livadă cât de mică are nevoie de atenție specială, pentru ca roadele să fie însemnate în fiecare an. Fii mereu pregătit pentru schimbările meteo imprevizibile și asigură-te că te-ai ocupat de toți pașii necesari din fiecare anotimp.

Sursa foto: unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE