Toaletarea de toamna la pomii fructiferi. Un ghid util

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Taierile la pomii fructiferi reprezinta o procedura foarte importanta, pe care orice pomicultor o trateaza cu maxima seriozitate. Perioada si metoda prin care se fac taierile vor spori productia din anul urmator si de aceea, o atentie considerabila este necesara.

Chiar daca aceasta activitate nu este una complicata, o informare prealabila asupra modului de taiere a pomilor este necesara. Acest lucru se aplica atat pentru pomicultorii care au in exploatatie o livada de dimensiuni mari cat si pentru gospodarii care au o mica livada de pomi in curte.

Astfel, odata ce aveti la dispozitie toate informatiile necesare, veti putea sa efectuati taierile de toamna la pomii fructiferi intr-un mod rapid, sigur si eficient. Iata cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont:

Echipamente necesare

In primul rand, veti avea nevoie de ustensilele potrivite cu care sa indepartati crengile uscate si sa corectati directia de crestere a ramurilor. Uneltele tocite pot cauza ruperi ale ramurilor, care vor duce in scurt timp la uscarea coroanei sau la atragerea unor boli sau daunatori.

Este indicat sa folositi niste clesti ascutiti pentru toaletarea ramurilor tinere si o drujba, pentru a indeparta crengile uscate, in deplina siguranta. Atentie insa, deoarece aceasta activitate duce deseori la accidentari, care mai tarziu pot duce la hernie de disc sau alte afectiuni care vor necesita recuperare medicala.

Perioade optime

Taierile pomilor fructiferi nu sunt necesare anual, mai ales in cazul pomilor dezvoltati. Insa, pentru pomii tineri, toaletarea de doua ori pe an, toamna si primavara, este o lucrare vitala, care ii ajuta sa se dezvolte corect, scade riscul aparitiei bolilor sau daunatorilor si ajuta la maximizarea productiei din anul urmator.

Taierile de toamna trebuie facute pana la jumatatea lunii noiembrie sau inainte ca temperaturile sa scada sub 5 grade Celsius. Astfel, pomii vor fi protejati de inghet si vor avea timp sa se refaca pana la caderea zapezilor. Taierile de primavara trebuie facute cat mai devreme, inainte de inmugurire, cat timp pomii sunt inca in faza de repaos.

Modalitati de toaletare a pomilor

Toaletarea se face prin metode diferite, in functie de pomii din gradina sau livada. De exemplu, in cazul arbustilor fructiferi, cu un aranjament deschis de ramuri care cresc dintr-un trunchi scurt, este indicat sa indepartati inainte toate ramurile moarte sau bolnave, precum si ramurile care se intersecteaza. Se recomanda de asemenea si indepartarea acelor ramuri scurte din centrul copacului, care impiedica patrunderea luminii de la soare.

Daca arbustul a ajuns la maturitate, taierile se pot face la nivelul mugurilor terminali si subterminali, din care va rezulta o crestere mai viguroasa. Ce trebuie retinut este ca o taiere mai severa va conduce la o crestere mai puternica a arbustului, asa ca trebuie sa tineti cont de forma si dimensiunile la care va doriti sa ajunga arbustul.

Reductia, o alta tehnica eficienta de toaletare a pomilor

Taierile la pomii fructiferi se pot face asemanator celor de la arbusti, atunci cand se doreste o coroana mai bogata, mai stufoasa, care sa suporte o productie mai mare de fructe. O alta metoda de taiere potrivita pomilor este suprimarea, care se face anual, si prin care se indeparteaza ramuri de la inel, stimulandu-se astfel cresterea lastarilor ramasi in coroana. Suprimarile trebuie insa facute cu masura, pe ramurile care impiedica patrunderea luminii sau pe acele ramuri crescute gresit.

O alta tehnica este reductia, prin care se inlatura portiuni de ramuri in varsta. Aceasta metoda se aplica mai degraba pomilor maturi, atunci cand se doreste o intinerire a coroanei si stimularea cresterii unor noi ramuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE