ANM: iata prognoza meteo pe urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Regimul termic se va menţine, in general, in limite normale pentru aceasta perioada din an, la nivelul intregii ţari, valorile termice de peste zi ajungand pana la 22-23 de grade Celsius, in timp ce vor aparea şi precipitaţii slabe spre moderate cantitativ, reiese din prognoza publicata, luni, de Administraţia Naţionala de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2019.

In Banat, pe parcursul primei saptamani, temperaturile diurne vor fi in scadere, urmand a se situa in marea lor majoritate sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 18 – 20 de grade.

In aceeasi perioada, insa, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu 11 – 14 grade, mediat regional. Ulterior datei de 28 septembrie, sunt prognozate valori ale temperaturii aerului in jurul mediilor multianuale, maxime de 20 – 23 de grade si minime de 9 – 11 grade, iar o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de referinta si, temporar, in special in zilele de 23, 24 si 26 septembrie, vor fi cantitati de apa in general moderate.

In Crişana, in prima saptamana, temperaturile diurne vor fi apropiate sau usor sub cele normale pentru ultima decada a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 19 – 21 de grade. In aceeasi perioada, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decat in intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu valori intre 11 si 14 grade.

In perioada 28 septembrie – 3 octombrie sunt prognozate valori ale temperaturii aerului local mai ridicate fata de mediile multianuale, cu maxime de 20 – 23 de grade si minime de 9 – 12 grade. In schimb, o usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Ploile isi vor face aparitia pe tot parcursul intervalului de referinta, in special in zilele de 23 si 26 septembrie, cand vor fi cantitati de apa in general moderate.

In Transilvania, in cea mai mare parte a intervalului celor doua saptamani, valorile termice diurne vor fi in general apropiate de cele normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18 – 21 de grade, in medie regionala.

Minimele nocturne vor fi, in special in prima saptamana, mult mai ridicate decat in intervalul ce s-a incheiat, local peste cele climatologic specifice, cu 8 – 12 grade, mediat regional. Pentru perioada 29 septembrie – 2 octombrie este estimata o crestere a temperaturilor diurne, ce pot fi chiar si peste norma perioadei, in timp ce in cursul noptilor se vor inregistra valori apropiate de normal.

Ulterior acestui interval de timp, se estimeaza o usoara racire a vremii. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi relativ ridicata, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ, doar pentru perioada 26 – 27 septembrie fiind posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In zona Maramuresului, intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori peste cele normale in ultima decada a lunii septembrie, cu maxime de 21 – 23 de grade si minime intre 9 si 12 grade, mediat regional. Dupa data de 25 septembrie, desi vor fi usoare variatii termice de la o zi la alta, temperaturile vor fi in general apropiate de cele climatologic specifice, ziua in medie 18 – 20 de grade, iar noaptea de 7 – 10 grade.

O usoara racire a vremii este estimata dupa data de 4 octombrie. Probabilitatea de aparitie a ploilor slabe si moderate cantitativ va fi relativ ridicata in special in perioada 25 – 27 septembrie si in jurul datei de 30 septembrie.

In Moldova, desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, valorile de temperatura se vor situa in general in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 18 – 22 de grade, mai rece urmand a fi ziua de 27 septembrie. Minimele nocturne vor fi, in marea lor majoritate, usor mai mari fata de mediile multianuale, in ecartul 8 – 12 grade.

Dupa o usoara crestere de temperatura prognozata pentru perioada 28 septembrie – 2 octombrie, este estimata o racire a vremii spre sfarsitul intervalului. Ploile isi vor face aparitia mai ales in intervalul 25 – 27 septembrie si in data de 30 septembrie.

In Dobrogea, regimul termic va fi in general apropiat de cel normal pentru sfarsit de septembrie si inceput de octombrie. Astfel, media maximelor va fi de 20 – 22 de grade, iar cea a minimelor de 10 – 15 grade. Valori de temperatura usor mai mari, 22 – 24 de grade cele diurne, sunt posibile in jurul datei de 30 septembrie, iar pentru finalul celor doua saptamani de prognoza este estimata o racorire a vremii. Probabilitatea pentru aparitia ploilor va fi mai ridicata in intervalul 24 – 26 septembrie.

In regiunea Munteniei, racorirea vremii din zilele de 24 si 25 septembrie va determina valori diurne usor sub cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 18 – 21 de grade, in medie, urmate de o incalzire a vremii pentru data de 26 septembrie.

Ulterior, desi vor fi usoare fluctuatii de la o zi la alta, temperaturile se vor mentine in general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20 – 23 de grade, mediat regional. In privinta regimului termic nocturn, acesta va fi caracterizat de valori in crestere semnificativa fata de cele din intervalul ce s-a incheiat, astfel ca minimele vor fi, in medie, de 10 – 14 grade, posibil mai scazute catre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in intervalul 24 – 26 septembrie.

In Oltenia, in zilele de 24 si 25 septembrie valorile diurne vor fi usor sub cele normale in aceasta perioada din an, cu maxime de 18 – 20 de grade, in medie, urmate de o incalzire a vremii pentru 26 si 27 septembrie.

Chiar daca vor exista usoare fluctuatii de temperatura de la o zi la alta, acestea se vor mentine in general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20 – 23 de grade, mediat regional. In privinta regimului termic nocturn acesta va fi caracterizat de valori in crestere semnificativa fata de cele din intervalul ce s-a incheiat, astfel ca minimele vor fi, in medie, de 10 – 14 grade, posibil mai scazute catre finalul celor doua saptamani de prognoza.

Aparitia ploilor este prognozata in intervalul 24 – 26 septembrie, cand acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi in general moderate cantitativ.

La munte, regimul termic nu va avea variatii semnificative pe parcursul primei saptamani de prognoza si va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada din an. Ziua, vor fi valori de 8 – 15 grade, iar pe parcursul noptilor temperaturi usor negative vor fi doar la altitudini de peste 2.000 de metri.

Dupa usoara incalzire din perioada 29 septembrie – 1 octombrie, sunt estimate temperaturi in scadere catre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in mare parte a intervalului de referinta, dar cu precadere in perioada 24 – 27 septembrie si in jurul datei de 30 septembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE