Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), sustine ca pierderea medie a productiei la culturile de toamna, respectiv de rapita, grau, orz si orzoaica depaseste 30% fata de un an normal, in timp ce la pomii fructiferi, aceasta se apropie de 70%.
„Peste tot in tara situatia nu este buna, iar in unele locuri este chiar dramatica, pentru ca sunt pierderi de 100% la culturile de toamna. In zona Dobrogei, daca nu va fi ploaie, vor fi probleme mari si la culturile de primavara. In unele parti ale Dobrogei nu a plouat aproape deloc, iar in altele ploile au fost de multe ori extreme, nefavorabile. Sunt probleme mari pentru ca nu exista aprovizionare a solului cu apa, iar consumul de apa se mareste, cu atat mai mult cu cat am vazut densitati destul de mari semanate la culturile de primavara. La culturile de toamna media pe tara a pierderilor depaseste depaseste 30% fata de un an normal. Pierderi exista practic peste tot, inclusiv in zonele unde s-au facut tehnologii de cea mai inalta clasa la cultura graului, iar la rapita sunt zone foarte intinse in care pierderea este mai mult de jumatate”, a declarat Valeriu Tabara.
Acesta mai anunta ca sunt foarte putine zone in tara in care este „cat de cat o normalitate”, dand ca exemplu partea de nord-vest a tarii si Campia de Vest, locuri in care au fost inregistrate precipitatii, insa nu suficiente.
La pomii fructiferi, Tabara sustine ca se vor inregistra pierderi ale productiei de 70%, acestia fiind afectati de temperaturile scazute de primavara.
„Noi am avertizat inca din 20 martie, pentru ca ne-au semnalat statiunile din Dobrogea, ca a scazut temperatura pana la minus 7 – minus 9 grade Celsius si practic tot ce a fost floare la speciile timpurii, incepand cu cais, piersic, cires si chiar prun, au fost afectate de acest inghet, iar in unele locuri in totalitate. In partea de vest a tarii, la Curtici de exemplu, aproape 100% caisii nu mai produc in acest an. Astfel, la pomii fructiferi timpurii pierderea se duce pana la 70%. Practic, in Romania, in putine locuri exista caise”, a mai spus Tabara.
Tabara despre culturile de primavara: „In multe locuri au rasarit bine”
In privinta culturilor de primavara, fostul ministru al Agriculturii spune ca in multe locuri din tara acestea „au rasarit bine”, iar zonele cu probleme din cauza secetei sunt in prezent limitate.
„Culturile de primavara trebuie sa le urmarim, ele au rasarit bine in multe locuri, doar in cele unde s-a gresit tehnic nu au rasarit sau unde a fost seceta mare, dar deocamdata sunt zone mai limitate din acest punct de vedere. Porumbului ii place sa aiba dupa rasarire temperaturi mai ridicate, iar seceta nu a influentat deocamdata foarte mult porumbul decat acolo unde nu a fost deloc apa dupa rasarire. Avem insa un alt fenomen, de exemplu la Lovin, unde temperaturile scazute din luna aprilie, cand graul era in burduf, au omorat jumatate din spice. Un fenomen pe care nu l-am mai vazut de foarte multi ani. Si acesta nu a afectat doar 2-3% ci merge pana la 20-30% in lan si doar jumatate din spic este fertil. Temperaturile scazute din martie si aprilie au fost distrugatoare”, a explicat Valeriu Tabara.