Ministrul Oros, discutii despre cresterea exporturilor cu animale vii catre un partener important

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 20 februarie 2020, Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit la sediul institutiei pe E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel.

Alaturi de ministru s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, directorul general al Directiei Generale Afaceri Europene si Relatii Internationale, precum si consilieri de afaceri europene.

Din delegatia israeliana a facut parte, de asemenea, atasatul economic al Misiunii Statului Israel, Bareket Knafo. Discutiile au vizat colaborarea dintre Romania si Israel in principal in domeniul irigatiilor, combaterii desertificarii din prisma expertizei detinute de Statul Israel. E.S. David Saranga a manifestat disponibilitatea pentru schimbul de informatii in cadrul unor vizite la nivel de experti, atat in Statul Israel, cat si in Romania in perioada urmatoare. La randul sau, ministrul Adrian Oros a subliniat ca doreste sa se faca pasi concreti in ce priveste aceasta colaborare, fiind binecunoscut faptul ca in Israel au fost identificate solutii inovative in agricultura si au fost atinse performante, cu toate ca resursele de teren agricol si apa dulce sunt extrem de limitate.

In vederea dinamizarii schimburilor comerciale dintre Romania si Israel pe domeniul agricol, avand in vedere potentialul existent, E.S. David Saranga a mentionat ca este necesara facilitarea discutiilor pentru ca, in Romania sa fie simplificata procedura de autorizare a abatoarelor kosher, ca optiune la vanzarea animalelor vii.

Ambasada Statului Israel la Bucuresti, prin Serviciul Economic si Comercial, care reprezinta o extensie a ministerului din Israel cu atributii pe domeniul economic, a solicitat o lista a prioritatilor pe termen mediu ale sectorului agricol din Romania pentru ca in cadrul evenimentelor de specialitate ce au loc la noi in tara sa fie identificate firme care sa asigure expertiza. Unul dintre evenimentele de interes pentru partea israeliana este targul international INDAGRA.

De asemenea, ministrul Adrian Oros a mentionat demersurile Romaniei privind obtinerea statului de parte a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, domnul ambasador subliniind sustinerea Statului Israel fata de acest deziderat.

La finalul intalnirii, E.S. David Saranga si-a exprimat dorinta de a demara proiecte de succes impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE