Prognoza agrometeo: seceta pedologica la graul de toamna. Iata rezerva de umiditate pentru celelalte culturi

Facebook
Twitter

Potrivit ultimei prognoze agrometeo emisa de ANM, perioada 22-28 februarie este caracterizata printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…17°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre -8…9°C in aproape toate regiunile, izolat producandu-se inghet superficial la sol, indeosebi in depresiuni. Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ploi locale pe majoritatea suprafetelor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete extinse din Dobrogea, Transilvania si Moldova, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat in vestul si sudul Munteniei, sudul Olteniei si al Crisanei. Gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, Crisanei, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, datorita mentinerii regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna si pomi-viticole vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde izolat se va mentine repausul vegetativ.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (15-100%), la nivelul intregului teritoriu agricol. In culturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica, rasarirea se va mentine neuniforma, starea de vegetatie fiind slaba, iar densitatea redusa.

La rapita din Muntenia, Dobrogea, Moldova si Transilvania se va continua faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-13 frunze).

In aproape toate plantatiile pomicole se va semnala repausul biologic, local, inregistrandu-se faza de umflare a mugurilor la speciile timpurii de samburoase.

Vita de vie va parcurge starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In cea mai mare parte a zonelor de cultura, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (araturi, taieri in plantatiile pomicole si viticole, fertilizari faziale, etc.).

Recomandari de specialitate

  • Continuarea efectuarii controlului biologic in vederea determinarii viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire) in vii si livezi.
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE