Cum sa ne ferim de Pesta Porcina Africana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform reprezentantilor Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor, factorii de risc cei mai importanti in cazul pestei porcine sunt importurile ilegale de porci vii si produse din carne de porc. De asemenea, si biosecuritatea scazuta in exploatatiile de crestere a porcilor sunt considerati factori de risc, noteaza Agerpres.

José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor a fost prezent in Romania, in perioada 20 – 21 august, la o intalnire pe tema PPA unde au participat conducerea Autoritatii, specialisti din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala si reprezentanti ai asociatiilor din industria carnii de porc, informeaza ANSVSA intr-un comunicat.

Potrivit expertului, principalele probleme in controlul PPA sunt legate de faptul ca organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care inca nu s-a gasit un vaccin), rezistenta mare la conditiile de mediu si variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri). De asemenea, semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemanatoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar in urma analizelor de laborator, iar contaminarea se face pe mai multe cai, respectiv prin insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtatoare, conditii de biosecuritate nerespectate.

„Principalele probleme in ceea ce priveste PPA sunt fermele cu biosecuritate slaba (cu animale crescute in aer liber, cu posibilitate de miscare si in afara padocurilor, in curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzator, ceea ce creeaza probleme in transabilitate, controlul scazut al miscarii animalelor si al dezinfectiei vehiculelor de transport”, arata analiza expertului Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

ANSVSA: actiunile de dezinsectie, extrem de importante pentru prevenirea pestei porcine

ANSVSA reaminteste agentilor economici din sectorul suin despre obligativitatea si responsabilitatea ce le revine pentru asigurarea tuturor masurilor care se impun in vederea preventiei patrunderii virusului PPA in exploatatie si respectarea cu strictete a programului de biosecuritate propriu, conform legislatiei specifice.

Totodata, este obligatorie stabilirea masurilor de biosecuritate, astfel incat sa previna contactul animalelor din ferma cu mediul gospodaresc sau silvatic, direct sau indirect, respectiv efectuarea stricta a actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

Reprezentantii ANSVSA sustin ca, de la aparitia primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, specialistii Autoritatii au fost in contact permanent cu epidemiologi europeni, cu experienta in controlul si eradicarea acestei boli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE