Cultura gutuiului are nevoie de lucrari specifice pentru a fi protejata de numeroasele boli si daunatori ce pot afecta calitativ fructele si pot avea un impact semnificativ asupra recoltei. In Romania se cultiva mai multe soiuri de gutui, cu precadere cele care au rezistenta sporita la focul bacterian, considerata una dintre cele mai periculoase boli ale gutuiului.
Totusi, chiar si in aceste conditii, exista numeroase lucrari de intretinere si reguli de plantare care au rolul de a proteja cultura de gutui. Iata care sunt acestea:
Locul si perioada de plantare
Gutuiul se dezvolta cel mai bine in zonele cu temperaturi mai ridicate si cu ierni blande, pe soluri fertile, cu precadere cernoziom, care sunt adanci, calde si au o textura usor argiloasa. In ceea ce priveste perioada de plantare, gutuiul este un pom fructifer care, de regula, trebuie plantat la finalul lunii octombrie, dupa ce a cazut bruma si planta a iesit din etapa de vegetatie. Daca plantarea se face primavara, caldura si precipitatiile abundente pot afecta prinderea pomilor.
Totodata, pomii ar trebui plantati in zone insorite si ferite de ger deoarece gutuiul prefera caldura. Terenul trebuie sa fie ferit de vantul puternic, iar pomii sa nu fie umbriti. Cu cat ajunge mai bine soarele la gutui, cu atat pomii se vor dezvolta mai bine si vor fi mai rezistenti impotriva bolilor si daunatorilor.
Aplicarea tratamentelor
Printre bolile care pot afecta cultura de gutui se numara focul bacterian, patarea bruna a frunzelor de gutui si mumificarea fructelor tinere. Dintre toate acestea, focul bacterian este cea mai periculoasa, ea putand sa distruga cultura in totalitate. Asadar, pentru combaterea ei este indicata si aplicarea unui tratament cu un produs omologat pentru cultura gutuiului la aceasta boala.
Totodata, pentru a preveni raspandirea infectiilor produse de boli, este recomandata taierea si arderea frunzelor si ramurilor afectate. In ceea ce priveste daunatorii precum viermele fructelor sau carabusul de mai, este indicata stropirea cu insecticide.
Regulile de plantare
In primul rand, trebuie respectata distanta de plantare dintre pomi, care trebuie sa fie de patru metri intre randuri si trei metri intre pomii plantati pe rand. In acest fel asiguri dezvoltarea sanatoasa a pomilor.
Mai apoi, inainte de plantare, trebuie facuta fasonarea radacinilor, prin indepartarea portiunilor indoite sau vatamate. Aceasta lucrare asigura un rod bogat si o cultura sanatoasa de gutui. O alta lucrare este mocirlirea radacinilor, care presupune introducerea acestora intr-un amestec de apa, pamant si gunoi de grajd.
Lucrarile de intretinere
Orice plantatie de pomi fructiferi necesita anumite lucrari de intretinere pentru o buna dezvoltare a pomilor, dar si o recolta calitativa si cantitativa. In ceea ce priveste cultura gutuiului, pomii trebuie sa fie udati des, cu o cantitate mica de apa, pentru a evita excesul de umiditate in sol. Cea mai buna tehnica de udare o reprezinta irigarea prin picurare.
O alta lucrare de intretinere este curatarea terenului de buruieni, in functie si de cantitatea de precipitatii. Buruienile pot consuma o cantitate importanta de apa, dar si de substante nutritive, extrem de importante pentru cultura gutuiului. Trebuie amintita si importanta taierilor de intretinere, prin scurtarea ramurilor lungi, astfel incat sa asiguri regenerarea pomilor si o rodire bogata. Pot fi necesare si taieri de formare, pentru a orienta si dirija coroana gutuilor.
Asadar, protectia culturii gutuiului impotriva bolilor si daunatorilor trebuie facuta inca de la plantare si pana la momentul recoltarii. Respectarea cerintelor climatice si de sol, a regulilor de plantare, asigurarea lucrarilor de intretinere, dar si aplicarea corecta a tratamentelor sunt factori esentiali care asigura protectia pomilor si o recolta sanatoasa.
Sursa foto: Shutterstock