Principalele boli intalnite la animale, in timpul sezonului rece

Facebook
Twitter

Odata ce temperaturile exterioare incep sa scada, iar noptile sunt marcate de valori ce ajung si la 0 grade Celsius, atat animalele de ferma cat si cele de companie se pot confrunta cu boli specifice acestui sezon, denumite si boli afrigore.

Aceste tipuri de boli sunt cauzate atat de temperaturile scazute cat si de conditiile specifice sezonului rece, precum umiditatea, schimbarile bruste de temperatura sau lipsa hranei proaspete la care animalele aveau acces in timpul sezonului cald.

Deoarece bolile afrigore pot afecta orice animal, indiferent de varsta sa sau de starea de sanatate anterioara, este important sa cunosti principalele afectiuni cu care necuvantatoarele s-ar putea confrunta in aceasta perioada, pentru a putea alege cele mai bune metode de preventie si tratament.

Raia sau scabia

Scabia este o boala dermatologica parazitara, care apare, de regula in anotimpurile reci, cand umiditatea favorizeaza dezvoltarea parazitilor, care se instaleaza in diferite regiuni ale corpului, unde cauzeaza leziuni specifice. Aceasta boala poate fi prezenta atat la ovine, caprine si bovine, cat si la animalele de companie, precum caini si pisici, evolutia sa fiind mai pronuntata la animalele hranite necorespunzator sau care traiesc in adaposturi neigienizate.

Raspandirea acestei boli se face prin contactul unui animal bolnav cu unul sanatos sau chiar si prin contact indirect, prin contact cu ustensilele de grajd, asternuturi, sau orice alt obiect care ar putea fi contaminat de animalele bolnave. In cazul in care este descoperita in faza incipienta, raia se poate trata prin administrarea de medicamente precum ROMAVERMECTIN, dar si prin introducerea unei alimentatii si suplimente bogate in complexul de vitamine B, care vor creste rezistenta organismului animalelor si le vor feri de potentiale viitoare infectari. Tot in perioada rece este mai probabila si aparitia de raie la pisici sau la caini, cand animalele pot contracta un parazit numit Otodectes cynotis. Cu toate ca nu este la fel de periculoasa precum parvoviroza la caini, aceasta afectiune poate dezvolta complicatii, asa ca este bine sa fie descoperita si tratata in fazele sale incipiente.

Virozele respiratorii

La fel ca in cazul oamenilor, care sunt afectati de viroze in timpul sezonului rece, si animalele se pot confrunta cu aceasta afectiune. Cele mai predispuse la contractarea sa sunt efectivele de bovine, in special cele mai tinere, care prezinta o imunitate scazuta, in special in sezonul rece.

Daca este depistata in faza incipienta, viroza nu va produce complicatii pentru animal, insa daca afectiunea se dezvolta pentru o perioada indelungata, poate provoca probleme respiratorii grave pentru animal, care pot genera complicatii suplimentare. De aceea, imediat ce afectiunea este descoperita, se recomanda administrarea de antibiotice si de tratamente specifice virozelor respiratorii, conform indicatiilor veterinarului.

Cetoza

Cetoza este o alta afectiune specifica bovinelor, care este contractata din cauza unei cantitati prea mare de furaje suculente in ratia animalelor, furaje cu un continut prea mic de fibroase. Boala apare in perioada de lactatie a bovinelor si, odata instalata, determina o scadere a productiei de lapte.

In cazul unui animal care se confrunta cu cetoza, se va constata o lipsa de apetit, iar acesta va emana un miros puternic de acid butyric, similar cu cel al fructelor fermentate.

Acidoza

Aceasta afectiune este o forma de diaree, care apare ca urmare a dezechilibrului ratiei furajere, manifestat prin scadere in greutate si starea generala proasta a animalului. Se recomanda vaccinarea cu Stop Plus de doua-trei ori pe zi timp de 3 zile sau administrarea de bicarbonat de sodiu – 100 g/cap/zi – si calciu furajer. Preventiv, vacile pot fi vaccinate cu 2-4 saptamani inainte de fatare cu Lactovac cu protectie si asupra viteilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE