Intarirea sistemului imunitar al animalelor de ferma. De ce este importanta si cum o realizam

Facebook
Twitter

Odata ce temperaturile exterioare incep sa scada, iar hrana proaspata este tot mai greu de procurat, aportul de vitamine si minerale pe care animalele il luau din natura devine din ce in ce mai scazut, iar sistemul imunitar al acestora poate fi slabit.

De cele mai multe ori, o astfel de problema poate sta la baza dezvoltarii unor afectiuni destul de grave si poate avea consecinte nefavorabile asupra productivitatii, asa ca luarea de masuri este necesara, chiar si in stadiu preventiv.

Evident, pentru intarirea sistemului imunitar al animalelor, cea mai buna masura este alimentatia, asa ca este important sa cunoastem in detaliu modul de furajare a animalelor din gospodarie, fie ca sunt de ferma, fie de companie. In cele ce urmeaza vom prezenta cele mai indicate modalitati de furajare a animalelor din gospodarie, odata ce temperaturile incep sa scada.

Bovine

Hranirea corespunzatoare a bovinelor odata ce temperaturile scad este extrem de importanta, insa acest lucru este cu atat mai indicat in cazul vacilor de lapte. Pentru ca hranirea animalelor cu nutret verde nu va mai fi posibila, ramane doar alternativa nutreturilor conservate.

Cele mai indicate sunt fanurile de leguminoase (trifoi rosu, lucerna sau un amestec de leguminoase). Acestea vor acoperi necesarul de proteine, vitamine si saruri pentru animale. Cantitativ, furajarea vacilor de lapte este de circa 1 kg fan pentru fiecare 100 kg masa corporala vie. De asemenea, se recomanda si furajarea cu concentrat de porumb siloz dar si bolovani de sare.

Animale de companie

Chiar daca nu ne aduc un profit direct, animalele de companie sunt o parte importanta a gospodariei noastre si necesita de asemenea, o atentie sporita la hranire.

Atunci cand hranim  animalele de companie pe timp de iarna, trebuie sa tinem cont ca acestea au o imunitate scazuta in timpul sezonului rece si ca au nevoie de mai multe calorii si de mai multe vitamine/substante nutritive. Pentru ca fiecare caine si pisica are propriile sale particularitati, generate atat de rasa cat si de anumite particularitati genetice, este recomandat sa cautam diferite optiuni de hrana si suplimente pe un pet shop specializat, unde vom descoperi cele mai bune solutii. Tot in perioadele  mai reci, animalele de companie sunt mai predispuse la a contracta anumiti paraziti, asa ca este necesara luarea unor masuri preventive in acest sens, precum o zgarda antipurici pentru caini si pisici.

Gaini

Indiferent de rasele de gaini pe care le crestem, de obicei, acestea nu sunt foarte afectate de sezonul rece, insa au totusi nevoie de un tratament special, pentru a asigura o productie constanta de oua si pentru a le mentine sanatoase.

Pentru a produce amestecul furajer necesar hranirii gainilor, se recomanda utilizarea a patru elemente:

-graunte de cereale de tipul grau, porumb, sorg, orz, in procent de 65%;

-nutreturi bogate in proteine vegetale (seminte de floarea-soarelui, mazare, tarate, etc. In procent de 22 – 26%;

– nutreturi cu un nivel ridicat de proteine (faina de carne, zer, faina de peste, etc.). Acestea trebuie utilizate in cantitati mici, circa 2 – 4%;

– nutreturi minerale de tipul calciu, creta furajera, var stins, etc. In procent de 8 – 12%.

Porci

Porcii nu sunt animale pretentioase, insa daca nu sunt hraniti corespunzator pe timp de temperature scazute, acestia pot pierde foarte mult in greutate. Atunci cand temperaturile scad, porcii vor consuma foarte multe calorii pentru a-si mentine temperatura corporala si, drept urmare, vor scadea extrem de mult in greutate.

Pentru a evita acest lucru, este necesar sa le maresti portiile de hrana cu cel putin 20% si sa le asiguri o alimentatie variata. In aceasta perioada, poti hrani porcii cu fierturi pe baza de orz, grau ovaz si porumb sau concentrate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE