Sfaturi pentru crescatorii de animale. Cum pregatesti necuvantatoarele pentru sezonul rece

Facebook
Twitter

Cu toate ca temperaturile actuale sunt inca suficient de ridicate, fiecare crescator de animale trebuie sa se pregateasca pentru momentul in care vremea se va raci, iar sezonul rece isi va intra in drepturi. Pentru ca este inca suficient de cald pentru a avea grija de anumite activitati, fermierii trebuie sa se mobilizeze inca de pe acum si sa ia toate masurile pentru a proteja animalele din gospodaria lor de frig.

In cele ce urmeaza iti oferim toate sfaturile de care ai nevoie pentru a putea lua, la timp, masurile necesare protejarii animalelor din gospodaria ta de sezonul rece si, implicit, de temperaturile scazute care vor veni odata cu acesta.

Caini si pisici

Animalele de companie din gospodarie vor fi primele afectate de vremea friguroasa. Cu toate ca au un mecanism natural de aparare impotriva frigului si blana cainilor si a pisicilor devine mai deasa in aceasta perioada, este important sa iei masuri suplimentare pentru a preveni imbolnavirea lor din cauza gerului.

Daca obisnuiesti sa tii cainii si pisicile mai mult in casa, o metoda foarte buna de a acomoda animalele cu gerul este scoaterea treptata a acestora in frig, cat temperaturile nu sunt inca foarte scazute. Este recomandat ca pe timpul iernii, cainii si pisicile sa stea mai mult in casa, insa daca acest lucru nu este posibil pentru caini, va trebui sa le amenajezi un culcus calduros. De asemenea, pe timp de ger, este recomandat sa le oferi suplimente alimentare si hrana bogata in proteina, intrucat necesarul lor caloric va creste in aceasta perioada. Mai mult, in cazul unor evenimente neprevazute, poti apela la un spital  veterinar sau le poti asigura animalelor ingrijirea necesara prin apelarea la un serviciu specializat.

Bovine

Bovinele sunt foarte rezistente si nu au nevoie de pregatiri prea intense pentru vremea geroasa. Totusi, este indicat sa te asiguri ca adapostul lor este ferit de viscol si ca este inchis complet pentru a nu exista sansa de formare a umiditatii.

In ceea ce priveste alimentatia, este necesar sa la asiguri un stoc suficient de hrana uscata, care sa le ajunga pana la pasunat. Avand in vedere ca este posibil ca primavara sa vina cu intarziere in acest an, este indicat sa ai suficienta hrana uscata, astfel incat sa le poti hrani astfel si in toata luna martie. Daca observi ca bovinele din curtea ta pierd in greutate, mareste-le portia de hrana si administreaza-le suplimente alimentare.

Pasari

Desi penajul pasarilor de curte le ofera acestora o anumita protectie la ger, este important ca adapostul lor sa fie bine ferit de temperaturile scazute si de vant. De aceea, trebuie sa te asiguri ca nu exista crapaturi in cotet si sa amenajezi un asternut pe podea, format fie din paie, fie din rumegus, care va mentine temperatura calda. Procedura nu este deloc complicata si nu iti va lua mai mult de cateva minute, insa va conta enorm pentru pasari.

De asemenea, atunci cand temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius, va trebui sa hranesti gainile seara, dupa apusul soarelui, deoarece pasarile vor asimila mai bine proteinele din furaje si vor avea tendinta de a manca mai mult in aceasta perioada a zilei. Procesul de digestie care este generator de caldura, le va asigura inaripatelor o temperatura corporala constanta.  Hrana trebuie sa consiste in boabe de grau sau porumb, iar daca vei constata ca acestea pierd in greutate, va fi necesar sa le suplimentezi portia zilnica.

Porci

Porcii nu sunt animale pretentioase, insa daca nu sunt hraniti corespunzator pe timp de ger, acestia pot pierde foarte mult in greutate. Atunci cand temperaturile coboara cu mult sub 0 grade, porcii vor consuma foarte multe calorii pentru a-si mentine temperatura corporala si, drept urmare, vor scadea extrem de mult in greutate.

Pentru a evita acest lucru, este necesar sa le maresti portiile de hrana cu cel putin 20% si sa le asiguri o alimentatie variata. In aceasta perioada, poti hrani porcii cu fierturi pe baza de orz, grau ovaz si porumb sau concentrate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE