Sfaturi utile pentru a-ti pregati casa pentru sezonul rece

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Poate nu ne place toamna in mod deosebit, pentru ca vacantele se termina, incepe noul an scolar, zilele sunt mai scurte, temperaturile, mai scazute. Dar fiecare anotimp are rostul sau. Este timpul sa ne pregatim locuinta pentru sezonul rece, mai ales daca este vorba despre o casa la curte. Iata cateva lucrari interioare si exterioare pe care le poti face in aceasta perioada necesare pentru a-ti pregati casa pentru iarna. 

Lucrari interioare

 • Buna izolare a ferestrelor si usilor este, fara indoiala, unul dintre cei mai importanti pasi in pregatirea casei pentru toamna. Nu numai ca vei avea un confort sporit, dar vei economisi bani prin reducerea consumului de energie.
 • Toamna si iarna este esential sa ai un sistem de incalzire in perfecta stare de functionare. Daca detii o centrala vaillant pe gaz, una electrica sau pe lemne, este important ca instalatiile sa fie verificate in mod regulat de catre un tehnician autorizat. Nu uita sa aerisesti caloriferele. Asta va spori eficienta lor si vei scapa si de sunetele neplacute din tevi. Daca detii sobe pe lemne, este important sa nu uiti sa cureti cosurile de fum, pentru a evita riscurile de incendiu sau de intoxicatie cu monoxid de carbon.
 • Curata detectorul de fum si pe cel de monoxid de carbon, schimba-le bateriile si asigura-te ca functioneaza corespunzator.
 • Este momentul potrivit pentru a curata geamurile, covoarele, perdelele si saltelele de pat.

Lucrari exterioare

 • Verifica starea acoperisului, a peretilor exteriori si a fundatiei. Ocupa-te imediat de orice problema aparuta, pentru ca, odata cu venirea ploilor sau a zapezii, aceste lucrari vor fi dificil de rezolvat.
 • Daca tot te-ai urcat pe scara sa inspectezi acoperisul, profita de ocazie pentru a verifica si starea jgheaburilor. Curata-le bine pentru a nu avea probleme la prima ploaie sau cand se va topi zapada. Nu uita sa folosesti si furtunul pentru a indeparta noroiul si resturile mici lipite de fundul jgheaburilor.
 • Nu uita sa verifici si sa inchizi robinetele de la exterior pentru a nu ingheta in timpul iernii, ceea ce ar putea deteriora tevile si canalizarea.
 • Este necesar sa pregatesti gradina pentru a face fata vremii reci si nefavorabile. Curata copacii si florile. Strange frunzele uscate. Nu le arunca, ci foloseste-le pentru a proteja arbustii sau plantele mai sensibile la frig.
 • Vara s-a terminat, este timpul sa strangi mobilierul de gradina. Inainte de aceasta, curata-l bine. Depoziteaza-l in magazie sau intr-un loc ferit, acoperit cu o husa speciala.
 • Nu astepta pana in ultimul moment pentru a-ti comanda lemnul pentru soba sau semineu si depoziteaza-l intr-un loc sigur. Vremea rece poate veni oricand, vei fi fericit sa ai lemne la dispozitie.
 • In septembrie si octombrie, profita de solul inca umed si cald pentru a planta bulbii care vor inflori primavara.
 • Gandeste-te si la vietuitoarele din gradina ta. Construieste o casuta pentru ca pasarile sa se obisnuiasca de pe acum cu locuinta de iarna. Nu uita sa orientezi intrarea in cuib spre nord-est sau sud-est, pentru a fi ferita de elementele naturii si pentru a nu sta permanent in lumina directa a soarelui. 

Este esential sa iti intretii periodic locuinta. Este adevarat, sunt multe lucrari de facut, dar iti poti stabili o rutina de intretinere adaptata situatiei tale, astfel incat sa faci fata evenimentelor neprevazute din sezonul rece.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE