Meniu

Furajarea animalelor pe timp de iarna. Sfaturi pentru hranirea corecta a vacilor, caprelor si oilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Alimentatia animalelor pe timp de iarna reprezinta unul dintre factorii esentiali in cresterea si intretinerea lor in sezonul rece. Hrana oferita animalelor poate sa le influenteze atat sanatatea, cat si dezvoltarea. O alimentatie corecta inseamna ca acestea trebuie sa primeasca hrana de calitate, dar si intr-o cantitate potrivita.

O alimentatie echilibrata calitativ si cantitativ este cu atat mai important in cazul vacilor, caprelor si oilor deoarece influenteaza atat cantitatea de lapte oferita, cat si productia de lapte din urmatoarea lactatie in cazul oilor gestante.

Furajarea vacilor

Perioada de stabulatie, proces care presupune hranirea si ingrijirea vacilor prin mentinerea lor in grajd, are loc de obicei intre 15 octombrie si 15 aprilie. Ratia zilnica trebuie sa fie stabilita cu atentie, mai ales ca influenteaza productia de lapte.

Conform Manualului de bune practici in cresterea bovinelor, furajarea vacilor iarna trebuie sa fie facuta cu nutreturi fibroase si suculente, dar si supliment de concentrate. Una din plantele care pot fi folosite in hranirea vacilor este lucerna, fiind valoroasa in alimentatie deoarece este foarte nutritiva si poate fi folosita sub forma de fan uscat, fiind recomandata in special pentru hranirea vacilor de lapte.

Mai exact, asa cum mentioneaza Manualul de bune practici, „in medie vacile consuma cca 1,50 – 2 kg fan de calitate mijlocie la 100 kg masa corporala. Consumul mediu zilnic este de 7 – 8 kg iar necesarul anual de fan pentru o vaca ajunge la 1,50 – 1,80 tone.“

Este important ca fanul sa fie de calitate si sa nu fie mucegait. In caz contrar, poate sa fie diminuata cantitatea de lapte oferita in aceasta perioada. Pentru a reduce costurile cu furajarea vacilor, fermierii pot folosi nutret din cultura proprie, mai ales ca investitia in cultura lucernei este profitabila, fiind necesara semanarea o data la trei-patru ani.

Este important ca hranirea sa fie facuta dupa-amiaza tarziu sau seara devreme, astfel incat pe timpul noptii sa fie asigurata energia necesara pentru suport termic, mai ales cand temperaturile scad sub zero grade.

Furajarea caprelor

Pentru a oferi o cantitate optima de lapte, dar si pentru o digestie corecta, caprele trebuie sa primeasca in jur de 2,5-3 kilograme de furaje pe zi, fara a se depasi aceasta cantitate. Se pot folosi furaje combinate, care sa contina fan, boabe de porumb, orz, ovaz sau tarate. In cazul in care se folosesc tarate, acestea trebuie zdrobite inainte de consum si umezite usor cu apa. Daca sunt uscate, pot sa le provoace animalelor tuse.

Totodata, pe timpul iernii caprele pot fi hranite si cu furaje suculente, precum cartofi, napi, morcovi sau sfecla furajera. Acestea sunt o sursa bogata de vitamine si stimuleaza lactatia la capre, fiind in acelasi timp bune pentru digestie. Trebuie tinut cont ca, in timp ce napii, morcovii si sfecla furajera pot fi oferite in stare cruda sau macinate (doua-patru kilograme/capra adulta), cartofii trebuie sa fie intotdeauna fierti sau copti (unul-doua kilograme/capra).

Este important de retinut ca acestea trebuie hranite de trei-patru ori pe zi, la un interval de aproximativ sase ore diferenta. Daca nu este respectat acest program de hranire a caprelor, productia de lapte poate sa scada.

Furajarea oilor

Spre deoasebire de vaci si capre, oile sunt mai putin pretentioase, iar daca iarna este blanda, nu este necesar ca animalele sa fie tinute in grajd. De obicei, la intrarea in perioada de stabulatie, oile matca sunt gestante, iar in cazul lor este cu atat mai important sa fie  respectate conditiile necesare atat pe perioada gestatiei, cat si pentru fatarea si alaptarea mieilor.

Furajarea oilor trebuie facuta cu fan sau cu furaje concentrate, in functie de perioada gestatiei. Astfel, in primele patru luni oile gestante trebuie sa consume intre 1,5 si 2 kilograme de fan si 2-2,5 kilograme grosiere, adica vrejuri de leguminoase sau coceni, iar apoi, pana in luna a cincea, trebuie sa fie introduse in alimentate concentratele in cantitati de 300-500 de grame/zi.

Pentru a evita producerea avorturilor, trebuie sa se evite administrarea de furaje concentrate mucegaite sau grosiere, dar si suculente inghetate. Totodata, in cazul in care exista oi cu fetus mare sau gestatie gemelara, pot fi introduse in alimentatie in ultima perioada de gestatie sfecla, melasa sau morcovi. Astfel este asigurata o alimentatia bogata in nutrienti, astfel incat mieii sa aiba o greutate optima la fatare si sa fie sanatosi.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE