Ingrijirea animalelor din curte pe timp de vara. Cateva sfaturi utile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vara este anotimpul in care animalele din jurul casei se bucura din plin de natura inconjuratoare dar si de vremea frumoasa. Totusi, acesta este si momentul cand animalele sunt supuse unui stres suplimentar din cauza temperaturilor caniculare si sunt mult mai predispuse la contractarea de paraziti.

De regula, animalele cu blana mai groasa se adapteaza mai greu la schimbarile bruste de temperatura.

De aceea, pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, este necesar sa luam anumite masuri de preventie, care desi nu complicate, vor conta enorm pentru bunastarea necuvantatoarelor din curtea noastra. Iata care sunt principalele probleme cu care animalele din gospodarie se pot confrunta vara:

1) Caini si pisici

Vara este sezonul in care animalele noastre de companie sunt extrem de predispuse la contractarea de paraziti. Chiar daca nu prezinta simptome vizibile, animalele vor trebui tratate preventiv, pentru a ne asigura ca nu au paraziti ascunsi si pentru a le intari sistemul imunitar.

De asemenea, este bine de stiut ca pisicile si cainii pastreaza temperatura corporala doar prin pernutele de la picioare si nu transpira prin tot corpul, fiind mai afectate de vremea caniculara. Pentru a mentine sanatoase animalele de companie, va trebui sa le hranim adecvat, sa ne asiguram ca sunt hidratate corespunzator si sa le ducem periodic la medicul veterinar. Pe acest site gasim mai multe detalii despre ingrijirea cainilor dar si despre o boala foarte comuna la pisici si anume Toxoplasma.

2) Pasari de curte

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea verii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, iar caldura excesiva accentueaza pericolul. Virusii se pot transmite tuturor pasarilor din curte, iar pentru prevenirea imbolnavirilor este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.

3) Bovine

Pe timpul verii, bovinele trebuie neaparat sa beneficieze de nutret verde. Pasunatul este cea mai economica si cea mai sanatoasa metoda de hranire, insa in lipsa acesteia, putem opta pentru administrarea de concentrate sau pentru procurarea de nutret verde.

De retinut este faptul ca bovinele nu sunt foarte rezistente la caldura si ca trebuie sa le asiguram constant acces la umbra si o hidratare corespunzatoare. Vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare trebuie de asemenea efectuata. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile necesare la bovine.

4) Porci

In timpul verii si in special in timpul caniculei, porcii tind sa-si reduca voluntar consumul de furaj. Acest lucru duce inevitabil la scaderea sporului zilnic si de aceea este necesar sa luam masuri. Cea mai indicata si simpla solutie este furajarea animalelor dimineata devreme si seara tarziu, atunci cand vremea este mai racoroasa.

Pe timpul zilei, porcii au nevoie de hidratare corespunzatoare si de un loc umbros. Atunci cand se instaleaza canicula, porcii isi pot creste consumul de apa chiar si de 5-6 ori, iar in aceste conditii trebuie sa ne asiguram ca acestia au mereu apa suficienta la dispozitie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE