Totul despre inceperea unei afaceri cu ciuperci. Costuri, echipamente necesare si pasi de urmat

Facebook
Twitter

In conditiile in care pretul cerealelor sufera modificari continue, tot mai multi fermieri decid sa abandoneze agricultura conventionala si sa inceapa o afacere cu ciuperci. Infiintarea unei ciupercarii nu este deloc complicata, iar daca alegem cu grija echipamentele necesare si soiurile de ciuperci plantate, investitia ne va fi amortizata in cel mai scurt timp.

Principalul avantaj al unei afaceri cu ciuperci consta in ciclul de cultura scazut al platei, care variaza intre 100 si 120 de zile. Astfel, o singura ciupercarie ne poate asigura pana la 3 culturi pe an, lucru care ne va asigura profituri crescute si ne va amortiza rapid investitia.

Totusi, infiintarea unei culturi de ciuperci presupune anumite pregatiri si echipamente specifice, care sa permita dezvoltarea optima a plantelor. De exemplu, o ciupercarie intinsa pe 200 de metri patrati, care necesita o investitie initiala de aproximativ 18.000 lei, ar putea genera inca din primul an o productie de 7 tone si un profit cuprins intre 40.000 si 45.000 lei. Iata care sunt pasii de urmat si echipamentele necesare pentru infiintarea unei culturi de ciuperci.

1) Spatiul pentru cultivarea ciupercilor

Dupa cum stim, cultivarea industriala a ciupercilor nu se poate realiza in aer liber, iar pentru a obtine o cultura optima va trebui sa construim o hala termoizolata. Pentru a obtine o productivitate mare, cu costuri de infiintare reduse, specialistii considera ca o hala de tip tunel este ideala pentru aceasta activitate.

In interiorul halei, va trebui sa amenajam mai multe randuri de rastele si mai multe rafturi pe fiecare rastel. Ciupercile se cultiva pe rafturi, acesta fiind un mediu optim pentru dezvoltarea plantelor dar si o oportunitate de a economisi spatiu, rafturile fiind suprapuse.

2) Echipamente tehnologice

Fiind plante pretentioase, ciupercile au nevoie de anumite conditii climatice care sa le optimizeze dezvoltarea. Pentru a asigura un ambient propice pentru plantele noastre, este absolut necesar sa investim in anumite echipamente tehnologice care sa creeze in mod artificial aceste conditii.

Astfel, inca din faza incipienta vom avea nevoie de: sistem de control si comanda a parametrilor din hala culturii, instalatie de tratare a aerului, sistem de racire a apei, panou filtru de evaporatie, instalatii termice de racire, dar si racordarea la utilitatile de baza (apa, canalizare, electricitate, etc.). In cazul in care pozitia halei noastre nu permite racordarea la curent electric, va trebui sa investim in echipamente aditionale de producere a curentului.

Pentru acces neintrerupt la curent electric va recomandam achizitionarea unui generator de curent de pe acest site. Tot de pe aceasta platforma, va puteti alege si un compresor, care isi va dovedi utilitatea in foarte multe situatii.

3) Input-uri

Calitatea substantelor si semintelor utilizate in cadrul ciupercariei noastre va reflecta productivitatea afacerii noastre, si de aceea este important sa folosim doar input-uri de o calitate ireprosabila. Pentru o cultura de succes, este indicat sa ne documentam temeinic si sa alegem doar acele produse care au dat randament pentru alti cultivatori si care pot fi recomandate de catre acestia.

Pentru dezinfectarea halei inainte de plantarea miceliului putem folosi soda calcinata (50 g soda la 1 litru de apa), formalina (20 – 50 ml la 1 l de apa) dar si piatra vanata (20 -30 ml la 1 l de apa). Dezinfectarea halei este absolut necesara dupa fiecare ciclu de cultura.

Cel mai indicat ingrasamant pentru ciuperci este un compost special, care din pacate nu este comercializat in Romania. Din aceasta cauza, va trebui sa realizam personal acest compost.  Pentru obtinerea compostului de ciuperci vom avea nevoie de: paie de grau, gunoi de grajd, rumegus sau coji de floarea-soarelui. Dupa omogenizare, compostul se aplica din abundenta (aproximativ 80-100kg compost la fiecare metru patrat). Dupa aplicarea compostului, putem aplica si miceliul de ciuperci.

4) Activitatile din interiorul ciupercariei

Spre deosebire de alte tipuri de culturi, o ciupercarie necesita o foarte mare implicare din partea noastra si o foarte mare atentie la evenimentele ce se petrec in interiorul halei. Prima operatiune, aplicarea compostului, se intreprinde direct in lazi, care au fost pozitionate in prealabil pe rafturi. Tot atunci se aplica si miceliul, care va fi maruntit cu grija si imprastiat deasupra stratului de compost. Dupa aplicarea miceliului, se recomanda acoperirea straturilor cu hartie, care va fi mentinuta umeda in permanenta.

Pentru a asigura dezvoltarea optima a culturii noastre de ciuperci, va trebui sa ne asiguram ca, dupa insamantare, temperatura din ciupercarie va fi mentinuta la 20-24 grade Celsius. Dupa ce se realizeaza incubarea, temperatura din hala poate scadea la 18 -20 grade Celsius.

In cazul ciupercilor Champinion, recoltarea se poate intreprinde dupa aproximativ 3-4 saptamani de la acoperire, cand ciupercile si-au format deja palaria si au piciorul putin alungit. Pentru recoltare, ciupercile se rasucesc si se apasa usor in jos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE