Orice gospodar cu experienta stie ca animalele din ferma au nevoie de un tratament special odata cu venirea iernii. In general, animalele erbivore sunt cele mai afectate de sosirea sezonului rece, iar acestea vor avea nevoie de o furajare corespunzatoare pentru a face fata frigului, dar si perioadei de repaus.

In prezent, avem la dispozitie multe sfaturi despre furajarea corespunzatoare a animalelor, insa cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont sunt foarte usor de urmat. Obiectivul principal al furajarii pe timp de iarna este asigurea caloriilor dar si al substantelor nutritive necesare  pentru animale.

Iata cele mai indicate modalitati de furajare pe timp de iarna, pentru cele mai intalnite animale din orice ferma:

1) Furajarea bovinelor

Hranirea corespunzatoare a bovinelor pe timp de iarna este extrem de importanta, insa acest lucru este cu atat mai indicat in cazul vacilor de lapte. Pentru ca ne aflam in imposibilitatea de a ne hrani animalele cu nutret verde, ramane doar alternativa nutreturilor conservate.

Cele mai indicate sunt fanurile de leguminoase (trifoi rosu, lucerna sau un amestec de leguminoase). Acestea vor acoperi necesarul de proteine, vitamine si saruri pentru animale. Cantitativ, furajarea vacilor de lapte este de circa 1 kg fan pentru fiecare 100 kg masa corporala vie. De asemenea, se recomanda si furajarea cu concentrat de porumb siloz dar si bolovani de sare.

2) Furajarea animalelor de companie   

Chiar daca nu ne aduc un profit direct, animalele de companie sunt o parte importanta a gospodariei noastre si necesita de asemenea, o atentie sporita la furajare.

Atunci cand furajam animalele de companie pe timp de iarna, trebuie sa tinem cont ca acestea au o imunitate scazuta in timpul sezonului rece si ca au nevoie de mai multe calorii si de mai multe vitamine/substante nutritive. Pe acest site putem gasi o gama variata de hrana de caini dar si de mancare de pisici.

3) Furajare ovine/caprine

In cazul ovinelor/caprinelor, perioada de stabulatie (de iernare) incepe de pe data de 1 noiembrie si dureaza pana pe 15 aprilie, insa aceasta difera in functie de rasa animalelor dar si de temperaturile inregistrate in aceasta perioada.

O furajare corespunzatoare a ovinelor/caprinelor se face la iesle cu gratar sau pe jgheaburi din lemn sau tabla pentru concentrate. De retinut este ca oile gestante intre luna I – IV consuma zilnic 1,5-2 kg de fan si 2-2,5 kg grosiere (coceni sau vrej de leguminoase). In lunile IV-V este obligatoriu sa se introduca in ratie concentratele in cantitate de 0,3-05 kg./zi.

4) Furajarea gainilor

Chiar daca nu sunt foarte afectate de sezonul rece, gainile au totusi nevoie de un tratament special pe timpul iernii, pentru a asigura o productie constanta de oua si pentru a le mentine sanatoase.

Pentru a produce amestecul furajer necesar hranirii gainilor pe timp de iarna, se recomanda utilizarea a patru elemente:

-graunte de cereale de tipul grau, porumb, sorg, orz, in procent de 65%;

-nutreturi bogate in proteine vegetale (seminte de floarea-soarelui, mazare, tarate, etc. In procent de 22 – 26%;

– nutreturi cu un nivel ridicat de proteine (faina de carne, zer, faina de peste, etc.). Acestea trebuie utilizate in cantitati mici, circa 2 – 4%;

– nutreturi minerale de tipul calciu, creta furajera, var stins, etc. In procent de 8 – 12%.