Ideea de a detine propria afacere dar si oportunitatile de finantare ii determina pe tot mai multi tineri sa-si dezvolte o exploatatie agricola. Cu toate ca cererea de produse agricole este mare, valorificarea lor se poate dovedi destul de complicata pentru foarte multi fermieri.
Schimbarile bruste din piata, infrastructura defectuoasa sau slaba gestionare a afacerii ii silesc pe foarte multi agricultori sa se dea batuti si sa renunte la afacere, chiar daca reusesc sa obtina productii bogate si de o calitate ireprosabila.
Cu toate ca sunt unele aspecte pe care nici cei mai experimentati fermieri nu pot sa le preintampine, o buna gestionare a afacerii agricole ne poate feri de foarte multe probleme si ne poate aduce mai aproape de succes. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa pui bazele unei afaceri agricole profitabile si bine organizate.
1) Suprafata utila
Suprafata utila reprezinta spatiul in care ne vom desfasura activitatea cotidiana, fie ca este vorba despre o exploatatie vegetala sau o ferma zootehnica. Modul in care ne organizam acest spatiu va influenta in mod direct atat productivitatea fermei noastre cat si calitatea produselor obtinute.
Administrarea corespunzatoare a unei exploatatii vegetale depinde foarte mult de intreprinderea la timp a tuturor activitatilor sezoniere (fertilizarea solului, semanat, erbicidat, etc.), dar si interventia pe teren atunci cand situatia o cere (irigat, plivit, etc.).
In cazul unei ferme zootehnice, cerintele sunt mari. Pentru o buna administrare a unei astfel de exploatatii, va trebui sa luam in calcul factori precum: bunastarea animalelor, modul de recoltare a productiei, organizarea utilajelor si echipamentelor necesare in ferma dar si modul de depozitare a productiei obtinute.
2) Sediul administrativ
Orice exploatatie agricola care se respecta are nevoie si de un birou, special construit pentru o administrare mai facila a afacerii. Organizarea spatiului de lucru reprezinta un proces continuu, in conditiile in care toate activitatile din interiorul fermei sunt dinamice si se modifica in functie de sezon.
Pe langa mediul de lucru propriu-zis, si cladirea biroului va trebui sa beneficieze de toate facilitatile si sa fie dotat cu: apa curenta, incalzire, grup sanitar propriu, etc. Este bine ca un birou bine organizat sa beneficieze si de elemente de birotica si papetarie. Pe acest site putem gasi mai multe modele de dulapuri metalice sau un capsator de calitate. De asemenea, daca spatiul nostru de lucru este aferent unei societati comerciale, este obligatoriu sa indeplineasca toate normele de securitate si antiincendiu.
3) Utilaje agricole
Traim in secolul tehnologiei iar uneltele conventionale au fost deja inlocuite cu utilaje mecanizate. Chiar daca investitia initiala este una mai insemnata, utilajele agricole ne pot usura munca si ne pot asigura o productivitate crescuta, intr-un timp mai scurt.
De exemplu, pentru o afacere horticola nu trebuie sa ne lipseasca un motocultor, o motopompa sau un sistem de irigatii profesionist. Pentru zootehnie, putem opta pentru mecanisme de furajare si adapare, un sistem de mulgere automata (pentru fermele de vaci) sau pentru o masina de tuns oi (pentru fermele de crestere a ovinelor).
4) Gestionarea atenta a stocurilor
Dupa cum mentionam anterior, obtinerea unei productii mari si de inalta calitate nu este suficienta pentru atingerea succesului. Volatilitatea pietei dar si imposibilitatea de a prezice care este cererea ne aduc deseori in situatia de a nu ne putea valorifica productia.
Spre deosebire de retaileri, un producator primar nu are acelasi nivel de flexibilitate in ceea ce priveste gestionarea stocurilor. Fie ca este vorba despre o exploatatie vegetala sau despre o ferma zootehnica, fiecare fermier trebuie sa indentifice toate oportunitatile de vanzare inca dinaintea recoltarii, pentru a fi sigur ca isi va valorifica intreaga productie. Acest lucru poate fi rezolvat prin incheierea de contracte cu diversi procesatori, furnizori sau chiar lanturi de magazine.