Sfaturi utile pentru păstrarea căldurii într-o seră pe timp de iarnă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Încălzirea serei pe timp de iarnă este un lucru esențial pentru cei ce vor să continue grădinăritul pe perioada iernii. Cel mai bine ar fi ca înainte de construirea serei să apelezi la un specialist sau să te documentezi în amănunt despre poziția cea mai bună pentru plasarea serei, despre cele mai eficiente soluții de izolare etc.

Dacă sera este deja ridicată, iată ce trebuie să faci pentru a fi cât mai eficientă din punct de vedere al costurilor de încălzire în această iarnă.  

1. Acoperă spațiile pe unde poate intra căldură

Izolația este foarte importantă atunci când vine vorba de pierderile de căldură, și, implicit, de costuri mai mari. Verifică atent sera și în caz că există spaţii prin care poate intra frigul, acoperă-le cu spumă izolatoare sau alte materiale izolante, în funcție de caz.

2. Investește într-un sistem de încălzire  

Generatoarele cu aer cald pot fi o alegere bună dacă există  o sursă stabilă de electricitate în seră. Generatoarele au sisteme de ventilație care încurajează circulația aerului în interior, astfel încât să încălzează în totalitate spațiul. Mai mult, circulația aerului poate preveni apariția bolilor la plante.

Dacă nu există o sursă de curent necesară pentru generatoare, alternativa poate fi o sobă cu combustibil lichid (păcură, motorină etc) sau solid (lemn, rumeguș etc), mai ales dacă vorbim de un solar mai mic.

De asemenea, dacă ai doar câteva plante fragile care au nevoie de mai multă căldură, adună-le în același loc și compartimentează sera cu ajutorul unor structuri de plexiglas, sau folosește cortine din folie cu bule ca să separi anumite zone. E mult mai economic să faci asta dacă nu ai nevoie să încălzești întreaga seră.

3. Folosește un termostat

Poți economisi bani și energie dacă încălzești sera doar cât e nevoie.

Pentru acest lucru poți apela la un termostat Salus care îți permite să controlezi sistemul de căldură de oriunde, de pe telefon sau calculator, folosind Internetul.  

4. Nu te baza pe o singură sursă de căldură

E important să nu te bazezi pe o singură sursă de încălzire care depinde de sistemul global de furnizare a energiei electrice sau gaze.

În caz de o pană de curent sau o avarie în sistemul electric sau de furnizare a gazelor toată munca ta până la acel moment poate fi pusă în pericol.

Aşadar, în privinţa pauzei de curent, singura soluţie este un sistem cu două alternative, electric-gaz sau electric lemne, cu condiţia ca varianta gaz-lemne să nu fie dependentă de curent, iar circulaţia apei din rezervor să fie făcută cu o pompă alimentată de un acumulator, după cum scrie lumeasatului.ro.

5. Folosește învelitori horticole

În nopțile foarte friguroase folosește o învelitoare sau două pentru a proteja mai bine plantele. Amintește-ți să le îndepărtezi pe timpul zilei pentru ca plantele să primească lumină și ventilație.

6. Nu uita să ventilezi spațiul

Una dintre problemele unei sere este gradul ridicat de umiditate. O bună ventilație va preveni transmiterea bolilor de la o plantă la alta și va păstra un mediu sănătos pentru acestea. Poți preveni umezeala dacă nu uzi plantele mai mult decât e necesar și dacă faci asta dis de dimineață.

Scapă de condens prin aerisirea în diminețile cu soare și asigură-te că închizi gurile de ventilație înainte de apus pentru a păstra cât mai bine căldura acumulată în timpul zilei, după cum scrie thompson-morgan.com

7. Investește într-un propagator de căldură

Pentru creșterea semințelor proaspăt plantate sau a lăstarelor din seră, foarte importante sunt propagatoarele de căldură. Fie că este vorba de construirea unei răsadnițe pe pat cald (de gunoi, bălegar etc.), de cumpărarea unor saltele speciale sau a unor recipiente pentru răsaduri, conectate la curent electric, pe piață există o mulțime de opțiuni. Alege ce se potrivește cel mai bine cu bugetul și nevoile tale.

Menținerea temperaturii și reducerea umidității sunt factori extrem de importanți pentru dezvoltarea sănătoasă a culturilor din seră. Urmează toate soluțiile oferite mai sus și acestea se pot dovedi de ajutor în menținerea temperaturii optime și păstrarea umidității la nivele tolerabile, pentru ca plantele să nu sufere daune majore, după cum se întâmplă în mediul natural odată cu venirea frigului.  

Sursă foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE