MADR studiaza erbicidele banuite ca ar ucide albinele. Ce au descoperit

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a finantat proiectul sectorial ADER 4.1.5 „Realizarea unui sistem de monitorizare si cuantificare a efectelor tratamentului semintelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita, asupra productiei agricole si a populatiilor de Apis mellifera, in conditiile agropedoclimatice specifice tarii noastre”.

Echipa proiectului este formata din 5 parteneri, astfel: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (conducator de proiect), Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Pitesti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea si Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

Proiectul vine in sprijinul fermierilor pentru asigurarea unor recolte superioare cantitativ si calitativ si, in acelasi timp, pune la dispozitia autoritatilor cercetari aprofundate referitoare la efectele tratamentului semintelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui si rapita, precum si influenta acestor tratamente asupra productiei agricole si a populatiilor de Apis mellifera, in conditiile agro-pedoclimatice specifice zonelor din sudul tarii, dealurile subcarpatice si centrul Moldovei, zone in care culturile mentionate ocupa suprafete importante.

Pe langa stabilirea eficacitatii insecticidelor aplicate in tratamentul chimic al semintei pentru combaterea daunatorilor de sol (Tanymecus dilaticollis, Agriotes sp., Phyllotreta sp. si       Psilliodes sp.), in cadrul proiectului s-au efectuat si o serie de analize pentru determinarea nivelului de reziduuri de insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam), atat in plante, cat si in produse ale stupului. Conform datelor preliminare, in urma analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin si tiametoxam, rezulta faptul ca in majoritatea probelor analizate, cantitatile de reziduuri au fost sub limita cuantificabila.

Cercetarile pentru clarificarea efectelor neonicotinoidelor asupra albinelor in Romania necesita pe mai departe investigatii foarte complexe, in special prin studii de caz, in conditii reale de depopulari si mortalitati de familii de albine la culturile vizate.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in vedere aplicarea legislatiei europene in materie, cu preocupare pentru protejarea in aceeasi masura a veniturilor apicultorilor si a fermierilor. Autoritatea Nationala Fitosanitara este atenta la toate instrumentele existente la nivelul Uniunii Europene, iar prin actiunile sale nu urmareste decat respectarea legislatiei, punand pe primul plan producatorii agricoli, beneficiarii serviciilor noastre.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE