apicultura

Un nou studiu demonstreaza ca neonicotinoidele afecteaza albinele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Doua studii de teren realizate in Europa si Canada au confirmat din nou ipoteza potrivit careia neonicotinoidele (substanta chimica din compusul unor pesticide) sunt daunatoare albinelor, precum si altor specii de insecte polenizatoare, scrie EurActiv.com.

Rezultatele, publicate pe 30 iunie in revista Science, arata ca neonicotinoidele au avut un efect negativ asupra sistemului nervos al albinelor. Acest lucru s-a manifestat prin reducerea gradului de reproducere si prin majorarea ratei mortalitatii.

Studiul a fost finantat partial si de compania germana de produse chimice Bayer, precum si de compania elvetiana Syngenta.

„In urma acestui studiu, cei care afirma ipoteza potrivit careia neonicotinoidele nu dauneaza albinelor nu mai pot fi crezuti”, a declarat David Goulson, un renumit profesor de bilogie de la Universitatea britanica din Sussex.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta care reprezinta companiile finantatoare spun ca rezultatele obiectve din teren nu au fost inregistrate consecvent.

Primul experiment s-a realizat pe un total de 2.000 hectare in Marea Britanie, Germania si Ungaria, expunand trei specii de albine la culturile de rapita care contin clothianidin de la Bayer CropScience sau thiamethoxamul Syngenta.

Cercetarile au aratat ca expunerea la pesticide a redus rata de supravietuirii in iarna a albinelor, populatia de albine scazand cu un sfert. In Marea Britanie rata de supravietuire a fost si mai scazuta, noteaza sursa citata.

Pe de alta parte, in Germania, s-a putut constata un efect pozitiv asupra albinelor expuse la neonicotinoide, cu toate ca cercetatorii au precizat ca acest lucru este temporar. „Acest lucru arata complexitatea lumii reale. Intr-o zona poti avea efecte pozitive, insa in alte circumstante efectele sa fie negative”, a spus Richard Pywell, un profesot de la Centrul de Ecologie din Marea Britanie, cel care a coordonat studiul.

Al doilea studiu efectuat in Canada a aratat ca albinele expuse la insecticid au murit prematur.

Pesticidele din clasa de neonicotinoide au fost introduse pe piata europeana in anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienta pentru ca sunt de circa 7.000 de ori mai toxice decat DDT.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE