Sfaturi utile care te vor ajuta sa obtii productii record in orice tip de sera sau solar

Facebook
Twitter

Cultivarea de legume si fructe in spatii protejate este o activitate tot mai atractiva pentru foarte multi fermieri. Riscurile reduse, productia continua dar si sprijinul financiar oferit de stat si de Uniunea Europeana sunt doar cateva din motivele care ii determina pe agricultori sa investeasca intr-o astfel de cultura.

Cu toate ca este profitabila, cultivarea de legume si fructe in spatii protejate necesita o investitie simtitor mai accentuata si o mai mare atentie la detalii decat in cazul unei culture conventionale.

Pentru a justifica aceasta investitie si pentru a maximiza productivitatea serei sau solarului nostru, vom avea nevoie de cateva echipamente, care ne vor ajuta sa obtinem productii record si care ne vor feri de orice evenimente nedorite. Iata care sunt aceste echipamente:

1) Solutii de izolare termica

Izolarea corespunzatoare a serei sau solarului nostru este extrem de importanta, atat in sezonul cald dar in special in sezonul rece. Pastrarea unei temperaturi constante in sera va conta enorm atat pentru dezvoltarea corecta a plantelor cat si pentru a reduce costurile generate de sistemele de incalzire utilizate in sera.

Specialistii considera ca sticla in strat dublu este cea mai eficienta metoda de izolare a serei, cu toate ca este si cea mai costisitoare. Pentru solutii mai simple recomandam plasticul de protectie. Acesta are un pret mai redus si poate izola termic solarul sau sera noastra timp de 3 pana la 4 ani.

2) Echipament de incalzire

Dupa cum spuneam, diferentele de temperatura din interiorul serei sau solarului nostru pot avea efecte dezastruoase asupra plantelor. Izolarea termica are o anumita utilitate, insa nu ne va ajuta foarte mult in zilele friguroase cand temperaturile coboara sub zero grade.

Pentru aceste situatii, vom avea nevoie de un echipament de incalzire. Daca dorim un sistem fiabil, economic si eficient de incalzire, o centrala termica este solutia ideala. Dotate cu diferite functii de automatizare digitala, aceste sisteme reprezinta o metoda optima de incalzire atat pentru sera/solarul nostru cat si pentru casa sau un spatiu industrial. Gasiti aici mai multe modele de centrale termice pe gaz, la preturi extrem de accesibile.

3) Sistem de irigare

Asigurarea necesarului de apa a plantelor din sera sau solar este principala preocupare a fiecarui fermier. Totusi, daca ne dorim sa obtinem productii mult mai insemnate la fructe si legume, trebuie sa tinem cont si de calitatea apei pe care o folosim la irigare.

Temperatura apei este un alt aspect pe care trebuie sa il luam in calcul. De regula, temperatura apei folosita la irigatii trebuie sa fie egala cu temperatura solului. In cazul in care apa este mai rece sau mai calda, plantele ar putea fi oparite iar acest lucru se  va reflecta in productivitatea inregistrata de sera sau solarul nostru.

De asemenea, trebuie sa tinem cont si de calitatea propriu-zisa a apei. Uneori, chiar si apa extrasa direct din panza freatica poate contine anumite minerale sau saruri, care se pot dovedi nocive pentru plantele din sera sau solarul nostru. Pentru a avea mereu acces la apa de o calitate superioara, recomandam utilizarea unui sistem de filtrare/dedurizare. Acest site ne pune la dispozitie mai multe statii dedurizare la preturi extrem de competitive.

4) Tratamente potrivite pentru o sera/un solar

Aplicarea de fertilizatori si erbicide este necesara chiar si intr-o sera sau in solar, chiar daca spatiul de crestere a plantelor este unul protejat. Totusi, foarte multi fermieri sunt tentati sa utilizeze substante conventionale pentru acest proces, substante utilizate de regula intr-o gradina de legume obisnuita.

Chiar daca acest procedeu nu este complet gresit, pentru a atinge productivitatea maxima in sera/solarul nostrum va trebui sa utilizam tratamente special concepute pentru spatii protejate. De exemplu, inainte de plantarea rasadurilor este bine sa utilizam un dezinfectant de sol cu proprietati fungicide, insecticide, nematocide si erbicide. In continuare, vom putea utiliza erbicide si pesticide intocmai ca intr-o gradina de legume, insa dupa o dezinfectare temeinica a solului, daunatorii si buruienile nu vor fi la fel de virulente iar tratamentele suplimentare nu vor mai trebui aplicate atat de des.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE