Sfaturi utile care te vor ajuta sa obtii cele mai sanatoase rasaduri

Facebook
Twitter

Primavara se apropie cu pasi repezi si odata cu venirea ei, va trebui sa ne pregatim de semanatul plantelor din gradina. Cu toate acestea, pentru a beneficia de plante sanatoase si productive in anul ce urmeaza, va trebui sa ne pregatim temeinic si sa avem in vedere mai multe lucruri importante.

Obtinerea unei gradini cu plante sanatoase si care ofera o productie buna pleaca de la modul in care vom gestiona rasadurile.

Semintele de rasad sunt extrem de fragile in aceasta perioada si de aceea, modul in care ne vom ocupa de ele determina cat de productiva va fi viitoarea noastra recolta. Iata care sunt principalele lucruri de care sa tinem cont, pentru a beneficia de niste rasaduri sanatoase si productive.

Pregatirea echipamentului

Pentru ca rasadurile se afla in perioada incipienta a vietii, acestea sunt extrem de vulnerabile si pot fi afectate chiar si de cel mai banal eveniment negativ. Pentru a preveni acest lucru este important sa avem in vederea pregatirea echipamentului necesar semanarii sau diferitelor lucrari efectuate asupra rasadurilor.

Astfel, este recomandat sa sterilizam atat recipientele in care vom depozita rasadurile cat si alte unelte. Daca introducem instrumentele in apa calda amestecata cu putin clor, toate bacteriile vor fi inlaturate iar rasadurile se vor putea dezvolta intr-un mediu mai sanatos.

Stocarea rasadurilor

Inainte de semanatul propriu-zis, semintele rasadurilor vor trebui plasate in anumite recipiente, in care sa se dezvolte. Cu toate ca mai multe magazine ofera o oferta bogata de recipiente speciale, rasadurile se vor comporta excelent in orice tip de recipient, chiar si unul improvizat, atat timp cat este sterilizat inainte.

Pregatirea pamantului

Pamantul in care urmeaza sa plantam rasadurile trebuie sa fie extrem de fertil, pentru a facilita dezvoltarea corecta a plantelor. Pe piata, sunt disponibile mai multe tipuri de pamant de rasaduri, insa daca nu dorim sa investim in acest lucru, putem utiliza pamant dintr-o cultura care s-a dovedit productiva pana acum sau cel mai indicat, pamant de padure.

Pamantul de padure este extrem de bogat in minerale, fertilizanti naturali si substante care vor contribui enorm la dezvoltarea plantelor noastre, intr-un mod rapid si 100% natural.

Plasarea semintelor in recipiente

Inainte de a semana semintele este important sa verificam fertilitatea acestora, mai ales daca este pentru prima data cand folosim acel sortiment. De aceea, este indicat sa punem cateva seminte intr-un servetel imbibat in apa si sa-l depozitam intr-un loc luminos. Daca semintele incep sa germineze dupa zece zile, atunci le putem folosi cu incredere.

Semintele vor fi apoi plasate in pamantul deja pus in recipiente, dupa ce a fost udat in prealabil. Adancimea de semanare nu trebuie sa fie foarte mare. Specialistii recomanda ca adancimea de semanare a rasadurilor sa fie de maximum 1-2 centimetri.

Ingrijirea rasadurilor

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a rasadurilor, intretinerea lor este la fel de importanta ca plantarea. Pamantul in care am semanat rasadurile va trebui mentinut in permanenta umed iar stropirea trebuie efectuata dimineata, cu apa nu foarte rece.

Pentru rasadurile de interior, lumina este extrem de importanta. De aceea, este recomandabil sa le pozitionam in apropierea unei surse de lumina naturala, precum o fereastra. Daca acest lucru nu este posibil, ne putem folosi si de becuri de 40 W, tinute aprinse aproximativ 16 ore pe zi.

Temperatura este de asemenea importanta si aceasta trebuie respectata cu strictete, cel putin pana la germinarea semintelor. Specialistii considera ca temperatura ideala pentru rasaduri este de 22 – 25 grade Celsius pana cand semintele germineaza si de 20 – 22 de grade atunci cand plantele incep sa creasca. Noaptea, temperatura poate fi mai scazuta insa nu trebuie sa coboare sub 15 grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE