septembrie 28, 2021

Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti ingrijesti gradina de legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Detinerea unei gradini de legume nu mai este de mult timp o necesitate, insa tot mai multe persoane decid sa-si cultive propriile plante si sa beneficieze de legume proaspete si sanatoase.

In mod normal, putem infiinta o gradina de legume pe orice teren, atat timp cat acesta indeplineste anumite conditii si este situat intr-o zona facila dezvoltarii plantelor. Chiar daca infiintarea gradinii nu este foarte complicata, aceasta va avea nevoie de ingrijire periodica si de anumite echipamente specializate.

O gradina bine intretinuta, infiintata pe un sol rezistent, ne poate asigura necesarul de legume sanatoase pentru o perioada foarte mare de timp si cu investitii din ce in ce mai mici. Iata care sunt lucrurile de care sa tinem cont pentru a asigura longevitatea gradinii noastre de legume.

1) Ingrijirea solului

Un sol bogat in minerale si bine afanat este ideal pentru infiintarea unei gradini trainice. Totusi, daca terenul pe care dorim sa ne construim gradina dispune de un sol de o calitate inferioara, vom putea sa corectam noi insine calitatea acestuia, cu doar cateva procedee.

Sapatul sau interventia cu motosapa/motocultorul este primul lucru pe care il vom intreprinde. Prin acest procedeu vom elimina buruienile din viitoarea noastra gradina, vom contribui la afanarea solului si vom crea un mediu propice pentru dezvoltarea plantelor. Specialistii recomanda ca operatiunea de sapat/afanat sa se desfasoare la o adancime medie de 10-20 de centimetri.

2) Alegerea plantelor

In momentul in care isi infiinteaza o gradina, tot mai multi oameni tind sa opteze spre plante exotice sau plante care nu sunt foarte comune in zona noastra. Aceasta abordare nu este una gresita, insa trebuie sa intelegem ca aceste plante nu sunt adaptate climei din tara noastra si in caz de fenomene meteo extreme, este posibil sa moara.

De aceea, este indicat sa alternam tipurile de legume plantate in gradina noastra si sa insistam asupra celor conventionale (ceapa, castraveti, rosii, etc.), pentru ca acestea sunt testate si vor asigura o cultura bogata. Totusi, daca dorim sa experimentam, putem rezerva o portiune din gradina si pentru plante mai neobisnuite precum fenicul, sparanghel, anghinare, etc. In cazul in care oricare dintre acestea se dezvolta multumitor, o putem cultiva in urmatorul an, avand certitudinea ca este adaptata conditiilor din gradina noastra.

3) Protejarea plantelor

Odata cu dezvoltarea plantelor din gradina, vor incepe sa se dezvolte inevitabil si buruienile, care vor priva legumele noastre de lumina, apa si substantele necesare din sol. Mai mult, plantele rasarite vor atrage si o serie de insecte care ne-ar putea compromite cultura daca nu sunt inlaturate la timp.

Pentru a ne proteja plantele de acesti daunatori este necesar sa aplicam un tratament de specialitate, cu erbicidare si prin aplicarea de insecticid. Acest site ne pune la dispozitie un erbicid total dar si o serie de insecticide eficiente, extrem de recomandate pentru orice gradina.

4) Irigarea plantelor

Irigarea plantelor din gradina presupune mai mult decat asigurarea necesarului de apa al acestora. In unele cazuri, anumite plante sunt extrem de sensibile si au nevoie ca temperatura apei sa fie cat mai apropiata de cea a aerului/solului. In cazul in care stropim plantele cu apa prea calda sau prea rece, frunzele acestora vor fi afectate, intervenind fenomenul de ,,oparire’’.

Pentru a combate acest fenomen si pentru a ne asigura ca plantele vor primi suficienta apa, este recomandabil sa efectuam irigarea dimineata devreme sau seara, odata cu apusul soarelui. De asemenea, cantitatea de apa folosita difera in functie de fiecare planta, de temperatura solului si de umiditatea curenta a solului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE