Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti amenajezi o gradina pe un teren ingust

Facebook
Twitter

Orice fermier cu experienta stie ca pentru a amenaja o gradina este nevoie de foarte mult timp, de rabdare si de o foarte mare atentie la detalii. Indiferent de scopul pe care gradina noastra urmeaza sa-l indeplineasca (gradina de legume, de flori, etc.), amenajarea acesteia necesita o pregatire temeinica si un plan bine stabilit.

Amenajarea unei gradini este cu atat mai complicata atunci cand nu dispunem de un teren foarte extins. Spatiul limitat ne va constrange sa ne folosim la maximum de fiecare centimetru de teren, iar pentru a realiza acest lucru va trebui sa fragmentam spatiul in asa fel incat sa introducem toate elementele pe care ni le dorim. Iata care sunt cei mai importanti pasi:

1) Fragmentarea spatiului

Cand vine vorba de amenajarea unei gradini intr-un spatiu restrans, fragmentarea terenului reprezinta primul si cel mai important pas. O gradina multifunctionala, in care dorim sa plantam legume, fructe, flori sau alte plante decorative dar si sa ne cream un loc de relaxare va trebui impartita in spatii destinate fiecarei categorii.

Pentru a putea face acest lucru, va trebui sa decidem cat spatiu alocam fiecarei categorii si pe ce suprafata suntem dispusi sa plantam flori, fructe si legume. Desigur, suprafetele pot fi extinse/restranse pe parcurs, insa este important sa avem un punct de plecare, pe baza caruia sa construim gradina. Iata aici un ghid util pentru amenajarea gradinii.

2) Alegerea plantelor

Alegerea plantelor este un alt pas important in amenajarea gradinii. Fie ca vom opta pentru culturi conventionale sau pentru culturi exotice, este important sa ne documentam temeinic despre fiecare tip de planta, pentru a afla cum trebuie ingrijita si daca se va adapta la clima din tara noastra.

In general, este recomandat ca arborii de talie mare sa fie amplasati la marginea gradinii, pentru a nu priva celelalte plante de lumina dar si pentru a invalui intreaga gradina in verdeata atunci cand se vor dezvolta. In ceea ce priveste fructele, legumele si florile, acestea pot fi pozitionate de-a lungul gradinii. In cazul in care dorim sa construim si un spatiu de relaxare, centrul gradinii ar trebui lasat liber pentru acest scop. Pentru o gradina cat mai diversificata, recomandam si cresterea de plante aromatice. Gasiti aici un ghid util despre plante aromatice.

3) Crearea spatiului de relaxare

O gradina nu trebuie sa fie doar un spatiu in care cultivam plante ci poate fi construita in asa fel incat sa includa si un spatiu de relaxare si de reculegere dupa o zi grea de munca. Cel mai potrivit loc de amplasare a acestui loc este in mijlocul gradinii, pentru ca asa vom fi inconjurati de verdeata si de aer curat, putand sa ne admiram gradina in liniste.

Chiar daca dispunem de un teren mai restrans, spatiul de relaxare poate include un mic foisor, un hamac, un sezlong sau chiar o fantana arteziana. Pentru un acces cat mai rapid, putem construi o poteca din pietris, piatra cubica sau chiar din ciment, care sa faca legatura dintre casa si locul de relaxare.

4) Achizitionarea uneltelor necesare in gradina

Pentru a economisi bani si pentru a amenaja gradina intocmai cum ne-o dorim, este recomandabil ca noi sa fim cei care intreprind sau coordoneaza intreg procesul de fragmentare, alegere a plantelor, plantare propriu-zisa si amplasare a decoratiunilor.

Pentru a realiza acest lucru dar si pentru a fi capabili sa asiguram intretinerea gradinii, vom avea nevoie de anumite ustensile si echipamente. O motosapa, o masina de tuns iarba sau o motocositoare sunt extrem de utile, insa daca nu dispunem de bugetul necesar le putem inlocui si cu unelte mai rudimentare precum sapa, grebla, lopata, furca, etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE