septembrie 20, 2021

6 soluții ca să-ți protejezi grădina de legume de vremea extremă pe timpul verii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Așa cum am văzut în ultimii ani, vara poate fi un anotimp al extremelor. De la temperaturi sufocante și avertizări de canicula, vremea pe timpul verii face tranziția destul de repede la temperaturi scăzute și perioade în care cantitatea de precipitații este extrem de mare. Aceste schimbări radicale pot afecta culturile, grădinile și munca de peste an, dacă proprietarii de terenuri agricole și grădini nu iau măsuri preventive importante.

6 soluții ca să-ți protejezi grădina de legume de vremea extremă pe timpul verii

  1. Un drenaj performant

Mai ales pentru perioadele ploioase din an, drenajul este extrem de important, pentru a asigura condițiile perfecte grădinii tale de legume. Poți apela la pompe submersibile performante, iar în cazul în care gospodăria se află în pantă, trebuie să ai butoaie de ploaie pe care trebuie să le aplici sub streașină, iar în grădină să sapi șanțuri perpendiculare pe direcția în care curge apa, pentru a duce volumul de apă către extremitățile grădinii și a proteja zonele sensibile. Plantele care de obicei sunt cele mai afectate în urma ploilor puternice trebuie adăpostite, cu găleți sau cu o prelată din plastic prinsă cu mare atenție. Nu uita nici de araci, pentru a proteja plantele de vântul puternic.

  1. Perioada ideală pentru udarea plantelor pe timp de caniculă

Pentru o dezvoltarea sănătoasă a plantelor și legumelor din grădină, e importantă perioada în care acestea sunt udate. Dimineața, la primă oră, este perioada perfectă pentru a uda plantele din grădină, în cele mai severe perioade pe timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. Seara, plantele pot fi de asemenea udate doar după apusul soarelui.

  1. Nu pune apă peste legume

Una dintre marile greșeli pe care le poți face pe perioada temperaturilor ridicate din an este să stropești direct legumele cu apă. Astfel, frunzele și legumele pot fi opărite de soare și riscă chiar să se ofilească. Cea mai bună soluție este udarea solului din jurul legumelor, iar frunzele să rămână uscate, pentru că altfel riscă să dezvolte peste noapte mucegaiuri.

  1. Cantitatea de apă trebuie să fie îndeajuns de mare să ajungă la rădăcini

Udarea plantelor și legumelor din grădină poate fi făcută chiar insuficient pe timpul verii. Există riscul ca apa folosită pentru udarea grădinii să nu fie în cantitățile necesare și astfel să nu ajungă la rădăcinile plantelor.

  1. Prea multă apă poate fi însă nocivă grădinii tale

Dacă prea puțină apă îți va putea distruge grădina, la fel se poate întâmpla și în scenariul suprasaturării solului cu apă. Acest lucru va sufoca rădăcina, iar plantele riscă să se ofilească. În niciun caz, apa nu trebuie să băltească în jurul legumelor.

  1. Plantele trebuie udate și atunci când plouă

Ploile de vară, după zile caniculare, nu vor fi niciodată suficiente pentru a hrăni solul și plantele din grădină cu destulă apă pentru a asigura o creștere sănătoasă. De aceea este foarte important ca în aceste zile ploioase să nu amâni procesul de udare a grădinii, asigurând în acest fel destulă apă plantelor și legumelor tale.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: visivastudio

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE