Cum sa protejezi uneltele de gradinarit pe timpul iernii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Debutul iernii implica faptul ca multe dintre uneltele de gradinarit nu vor mai putea fi folosite pana la venirea primaverii. Insa inainte de a le depozita, acestea trebuie sa fie curatate, astfel incat la reluarea activitatilor in gradina sa fie in stare perfecta de functionare. Avand in vedere activitatile dure pentru care sunt concepute, multa lume ar putea crede ca uneltele de gradinarit sunt rezistente si durabile. Insa specialistii spun ca, daca acestea nu sunt curatate si depozitate in bune conditii, durata lor de viata poate fi redusa si cu pana la 50%.

Uneltele electrice

 

In cazul acestora, primul pas este sa se elimine combustibilul vechi, pentru ca poate genera producerea de calamina. Aceste reziduuri provenind din arderea combustibilului se depun pe pereti, pe bujii etc., provocand perturbatii in functionarea motorului. Inainte de depozitarea uneltelor de gradinarit motorizate, fie ele drujbe, masini de tuns iarba sau motocositori, acestea trebuie sa fie golite de combustibil, lasand motorul sa functioneze la relanti pana cand se opreste. Este de preferat ca aceasta activitate sa se desfasoare in aer liber, din cauza vaporilor de combustibil care se formeaza. Trebuie curatate apoi filtrele de aer, piesele motorului, cu partile exterioare si interioare, precum si locurile de sub capacul de prindere al lamei. Se recomanda, de altfel, respectarea instructiunilor care se gasesc in ghidul de utilizare.

Dupa curatare, se face plinul cu combustibil nou, pentru a proteja rezervorul de condens, rugina si tartru. Daca folositi un amestec din comert precum benzina alchilata, acesta se poate conserva fara probleme in rezervor pe toata perioada iernii. Insa in cazul amestecurilor facute in casa, acestea nu se stocheaza mai mult de doua luni in rezervor. Pentru a asigura o functionare corectă a uneltelor, ar trebui ca pe timpul iernii sa le porniti periodic, pentru a permite circularea combustibilului.

Praful, soarele puternic si inghetul se numara printre cei mai importanti inamici ai acestui tip de unelte. In timpul iernii, ele trebuie sa fie depozitate intr-un loc racoros, dar departe de inghet si umiditate. De asemenea, daca aceste unelte au fost prevazute cu huse speciale, folositi-le.

Nu in ultimul rand, astfel de unelte trebuie sa fie depozitate intr-un loc inaccesibil copiilor, un dulap sau un garaj inchis cu cheia fiind un spatiu ideal.

Lamele

 

Pentru a le proteja de coroziune in timpul iernii, toate componentele folosite la taiere, precum lamele si lanturile, trebuie sa fie demontate si apoi gresate. Folositi pentru gresarea acestor piese un ulei special, curat. In niciun caz nu apelati la cel folosit la gatit, care ar deveni in timp lipicios. In cazul drujbei, rezervorul de ulei pentru lant trebuie sa fie golit. In ceea ce priveste uneltele in patru timpi, precum motocoasa, nivelul de ulei trebuie sa fie verificat si completat daca a scazut sub volumul minim.

Unelte de gradinarit manuale

Inainte de a le depozita, aceste scule trebuie sa fie unse cu un ulei special pe partile care pot fi afectate de rugina. Se poate folosi in acest sens o substanta de gresare pentru biciclete, precum vaselina. Lamele si partile metalice se pot acoperi apoi cu cenusa sau nisip uscat bine si se depoziteaza intr-un loc uscat, de preferat in interior.

Uneltele cu acumulatori

Pentru a trece cu bine peste iarna, uneltele pe baza de baterii reincarcabile au si ele nevoie de o mica pregatire. Astfel, acumulatorii se scot si se depoziteaza intr-un loc uscat, ferit de temperaturi scazute, dar si de caldura. Bateriile de nichel si hidrura metalica (NiMH) trebuie sa fie incarcate cel putin la jumatate din capacitate. Bateriile litiu-ion trebuie sa fie depozitate incarcate la aproximativ 40% din capacitate. Specialistii recomanda pastrarea acumulatorilor in casa, deoarece acestia se vor descarca la temperaturi scazute.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa tineti cont de faptul ca depozitarea in bune conditii a uneltelor de gradinarit pe timpul iernii este sinonima cu protejarea investitiilor facute in acestea.

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE