Productia europeana de vin, afectata puternic de vremea extrema. Ce oportunitati are Romania

Facebook
Twitter

Conditiile climatice nefavorabile din 2017, precum grindina si ingheturile din primavara, cat si seceta din vara, au provocat pagube importante culturilor de vita de vie din intreaga Europa, informeaza un comunicat al Comisiei Europene.

Din acest punct de vedere, majoritatea regiunilor viticole din Europa se pregatesc sa aiba o recolta deosebit de scazuta pentru anul 2017.

Principalele tari producatoare de vinuri din Europa prevad o scadere semnificativa a recoltei. De exemplu, Spania estimeaza ca recolta va fi mai mica cu circa 16 % fata de anul trecut. In Franta cu 17% si in Italia cu 21%.

Cu toate acestea, situatia nu este asemanatoare in intreaga Europa. Unele state asteapta chiar o productie mai buna fata de anul trecut. De exemplu, cea mai mare estimare pozitiva se regaseste in Romania, fiind asteptata o productie cu aproape 60% mai mare decat in 2016, o revenire practic la nivelul recoltelor din 2013. Alte cresteri ale productiei sunt asteptate si in Portugalia si Austria.

In intreaga Uniune Europeana, recolta de vin 2017-2018 este estimata la aproximativ 145 milioane de hectolitri, cu aproximativ 22 milioane de hectolitri (-14%) mai mica decat in 2016-2017.

Si specialistii romani au afirmat ca tara noastra va beneficia de o productie de vin cu circa 15% mai mare fata de cea inregistrata anul trecut, potrivit directorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Acesta afirma totodata ca productia de vin va fi de circa 3,6 milioane de hectolitri, iar in ceea ce priveste calitatea aceasta va fi de „exceptie”.

„Vinul romanesc din productia acestui an va fi unul de exceptie din punct de vedere calitativ, ideal pentru invechirea in vinotecile cramelor si ale iubitorilor de vin. Cu siguranta, vinurile romanesti vor obtine distinctii numeroase la concursuri internationale datorita calitatii, pentru ca 2017 este an de vinoteca pentru vinul romanesc”, a declarat Ovidiu Gheorghe, pentru sursa citata.

Specialistul precizeaza ca din fericire productia de vin nu a fost afectata de inghetul de la sfarsitul lunii aprilie si de grindina, neexistand nici o presiune suplimentara din punct de vedere fitosanitar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE