Au fost aprobate plafoanele pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

Facebook
Twitter

MADR anunta ca au fost aprobate plafoanele pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul de cerere 2017.

Astfel, acestea se vor incadra in suma maxima de 79.161,650 mii euro, in echivalent 364.088,177 mii lei care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2018 si modalitatea de stabilire a cuantumului pe unitatea de masura, aferent acestora.

Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifica, prin mecanismul de transfer de fonduri intre masurile de sprijin cuplat, in conditiile prevederilor art. 53a din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014.

Masurile de sprijin cuplat implicate in transferul de fonduri sunt:

a) masuri de la care se transfera fonduri: lucerna, castraveti pentru industrializare cultivati in camp si cartof timpuriu pentru industrializare;

b) masuri care beneficiaza de fonduri transferate: sfecla de zahar, tomate pentru industrializare cultivate in camp si legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata;

Decizia de a transfera fonduri catre aceste masuri, a fost luata din mai multe considerente:

Astfel, in cazul sfeclei de zahar, in ultima perioada de timp, pretul zaharului pe piata mondiala si europeana a scazut dramatic, indicele preturilor la zahar a inregistrat o scadere cu peste 30% fata de anul anterior, determinand scaderea pretului de achizitie a sfeclei de zahar de la cultivatori, sub pretul de productie.

Avand in vedere situatia descrisa, de asemenea s-a considerat necesara suplimentarea plafonului financiar care se aloca masurii de sprijin cuplat pentru sfecla de zahar, pentru a da un semnal pozitiv cultivatorilor, in sensul motivarii acestora de a mentine in cadrul asolamentului aceasta cultura. Se are in vedere astfel reducerea riscului de abandonare a productiei si asigurarea aprovizionarii fabricilor de zahar recunoscute de MADR.

In cazul sprijinului pentru tomatele cultivate in camp destinate industrializarii, este necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, intrucat tinta de suprafata notificata nu a fost inca atinsa si, prin urmare, nu se poate asigura aprovizionarea in fiecare an a industriei locale de prelucrare, pentru a se evita consecintele sociale si economice negative ale unui eventual proces de restructurare a acestora.

In ceea ce priveste sprijinul pentru legume cultivate in sere si solarii, se considera necesara suplimentarea plafonului financiar alocat masurii, deoarece acest sector inca nu inregistreaza cresteri semnificative, cu impact in aprovizionarea pietelor cu legume.

Totodata, precizam ca din cauza evolutiei factorilor climatici care difera de la un an la altul, in special in primul trimestru al anului, se constata o majorare a costurilor de productie pentru spatiile protejate.

Transferurile de fonduri intre masurile de sprijin cuplat s-au facut astfel incat cuantumul pe unitatea de masura sa asigure profitabilitatea culturii si totodata sa nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finantarea masurii si limita cantitativa de suprafata, notificate Comisiei.

Plafoane aferente masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate in urma transferului de fonduri, care se aproba, sunt urmatoarele:

 • a) 31.602,000 mii euro pentru soia;
 • b) 11.873,070 mii euro pentru lucerna;
 • c) 400,000 mii euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazare boabe si fasole boabe;
 • d) 179,760 mii euro pentru canepa pentru ulei si/sau fibra;
 • e) 4.699,000 mii euro pentru orez;
 • f) 823,200 mii euro pentru samanta de cartof;
 • g) 126,880 mii euro pentru hamei;
 • h) 20.666,910 mii euro pentru sfecla de zahar;
 • i) 2.067,066 mii euro pentru tomate pentru industrializare cultivate in camp;
 • j) 23,410 mii euro pentru castraveti pentru industrializare cultivati in camp;
 • k) 4.479,740 mii euro pentru legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata;
 • l) 480,000 mii euro pentru fructe destinate industrializarii: prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare;
 • m) 1.740,614 mii euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE