Cum să ai o livadă sănătoasă în 2018. 6 reguli de aur pentru îngrijirea pomilor

Facebook
Twitter

Îngrijirea pomilor fructiferi reprezintă o combinație perfectă între atenție și buna sincronizare cu necesitățile specifice ale fiecărei specii de pom.

Respectarea regulilor de aur din acest material te va ajuta și să muncești mai puțin, și să ai o recoltă mai bogată. Iată, așadar, care sunt trucurile pe care trebuie să le știe orice agricultor care își dorește o recoltă bogată:

1. Cea mai eficientă este polenizarea încrucișată

Cei mai mulți pomi fructiferi produc un rod bun fără un ajutor prea mare, mai ales dacă sunt sănătoși de la bun început. Cu ajutorul polenizării încrucișate, însă, vei obține o cultură bogată și superioară calitativ. Tehnica presupune ca polenul unei flori să ajungă pe stigmatul altei flori de pe același pom sau de pe alți pomi. Rezistența plantelor la factorii de mediu se va mări considerabil, iar pomii vor face fructe mai aromate și mai gustoase. Insectele sunt cea mai potrivită cale prin care poți obține polenizare încrucișată, procedeul fiind de folos, mai ales dacă luăm în considerare fenomenele meteo extreme din ultimii ani.

2. Tăierile de formă au impact direct asupra cantității de fructe produse

Pentru un trunchi puternic și o coroană proporțională și cu ramuri de grosimi egale poți utiliza tehnica tăierilor de formă. Foarte important este ca ramurile superioare să nu le domine și să nu le sufoce pe cele inferioare. Forma conică este cea mai potrivită pentru pomii fructiferi. Se realizează încă din primul an de la plantare și se repetă în următorii 3-4 ani pentru ca pomul să deprindă într-un final această formă.

3. Ramurile neroditoare – la fel de dăunătoare precum paraziții

Dacă pomii din livada ta au ramuri neroditoare, este timpul să scapi de ele. Acestea nu fac decât să consume resursele celor care fac rod și să le sufoce. Taie-le încă din momentul în care apar, pentru că tind să se dezvolte foarte rapid, ba mai mult, se întăresc și devin greu de manevrat. În cazul în care deja sunt foarte mari, poți încerca altoirea lor. Și dacă tot suntem la capitolul paraziți și cum scăpăm de ei, îți recomandăm și acest ghid, din care vei învăța tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi.

4. Coroana aerisită sinonimă cu fructe de mărime egală

Dacă ai în livadă meri, cireși, pruni sau peri probabil ai observat deja crenguțele subțiri care cresc din ramurile de bază. Acestea nu se formează decât atunci când partea centrală a coroanei este umbrită. Deși la început par foarte roditoare, vor sfârși prin a distruge formațiunile de flori. Așadar, acestea trebuie tăiate și ele, pentru ca pomii să nu devină foarte stufoși. O coroană aerisită este luminată total de razele soarelui și va produce astfel fructe de mărimi egale.

5. Culesul necorespunzător poate strica întreaga recoltă

Fructul copt, servit imediat după recoltare va fi întotdeauna cel mai gustos. Însă cum nu toate fructele ajung să fie consumate imediat, o modalitate de a le determina să reziste mai mult este să le culegi înainte să se fi copt în totalitate. Asta înseamnă că recolta este gata de cules când încă se mai distinge culoarea verde la fructe. Cireșele, vișinele și merele se culeg cu codiță – în acest fel își vor păstra prospețimea mai mult timp.

Tu ce metode de îngrijire aplici în livadă? Știai de trucurile de mai sus?

Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE