Mai multi producatori de castraveti din judetul Galati sustin ca prima productie din acest an va aparea cu intarziere, cel mai probabil dupa Paste. Agricultorii pun aceasta intarziere pe fondul temperaturilor scazute inregistrate in ultima perioada, noteaza Mediafax.

In prima instanta agricultorii din Matca, judetul Galati anuntau ca pana de Paste cel tarziu, romanii vor gasi castraveti romanesti in galantare, insa valul de frig care a lovit judetul Galati in ultima perioada le-a dat planurile peste cap. Agricultorii au luat masuri extreme si chiar au facut focul in sere, insa acest lucru nu a putut compensa lipsa luminii solare.

Legumicultorii se mai plang si de costul combustibilului necesar incalzirii serelor si declara ca pretul unui sac de rumegus s-a majorat de la 10 lei la 20 de lei.

,,Am ars pana acum aproape 100 milioane de lei. Si ne-ar mai trebui cam tot atat ca sa iesim din iarna, dar buzunarele sunt goale. La trei saptamani ar fi trebuit sa incepem sa culegem, dar anul acesta ne intarzie foarte mult. Bagam lemne de foc pentru a iesi la capat, nu stiu daca vom reusi. In stadiul acesta, nu vom reusi sa iesim la capat. Ramanem fara lemne, fara combustibil’’, a explicat legumicultorul Iulian Lupu.

Zona Matca, culturi de legume partial compromise

Temperaturile inregistrate pe parcursul noptii si-au spus cuvantul si mai multi producatori din zona Matca declara ca plantele nu s-au dezvoltat corespunzator si in unele cazuri culturile au fost partial compromise.

,,Planta, la doua saptamani de la plantare, trebuia sa fie mult mai inalta, cel putin de doua ori mai mare. Trebuia sa aiba frunzele mult mai dezvoltate si implicit varful plantei cel care se dezvolta, trebuia sa fie mult mai deschis. Castravetele este o planta sensibila, are nevoie in general macar de 15 grade Celsius in aer si de o temperatura apropiata in sol. Vremea de afara ne cam incurca in momentul de fata. Temperaturile de afara, de minus 6-7 grade, ne forteaza sa facem focul. Si chiar si asa, ziua sa spunem ca prindem cele 15 grade, insa noaptea abia daca ajungem la 4 sau 5 grade”, declara Gheorghita Borza, un alt legumicultor din zona Matca.

Si productia de varza va avea de suferit iar agricultorii sustin ca nu au putut inca planta rasadurile din cauza frigului si a zapezii. Rasadurile stau in depozite si astfel, productia de varza va fi intarziata, spun legumicultorii.

Zona Matca este recunoscuta drept cel mai mare bazin legumicol din tara, cu peste 4.000 de producatori, 1.000 de hectare de sere si 2.000 de hectare de culturi de camp.