3 pericole la care este supusa cultura de porumb in timpul verii

Facebook
Twitter

Fiind o resursa alimentara in intreaga lume, dar folosit si in industria alcoolului si furajarea animalelor, porumbul este cultivat pretutindeni pe Glob.

Cultura cerealiera din Romania este dominata de porumb, specie cultivata tot mai mult in tara noastra. In 2017, suprafata cultivata cu porumb a fost de 2.402.000 de hectare, iar productia totala a ajuns la 14.326.000 de tone, conform Institutului National de Statistica.

Pentru fermierii romani, porumbul este o planta rentabila, insa ingrijirea ei poate fi dificila chiar si in sezonul cald, inainte de recoltare, din cauza bolilor, a daunatorilor si a buruienilor care pot vatama culturile. Iata care sunt cele mai frecvente probleme ale suprafetelor cultivate cu porumb in timpul verii:

Bolile porumbului

Mozaicul european este un virus care afecteaza plantatiile cu precadere in verile calduroase si secetoase. Boala se manifesta prin pete decolorate la nivelul frunzelor, paralele cu nervurile acestora. Plantele inceteaza sa se mai dezvolte, produc mai putine seminte si devin sterile.

Fuzarioza este o afectiune produsa de ciuperca Giberrella zeae. Cunoscuta popular drept putregaiul tulpinilor si al stiuletilor, este o boala frecventa a porumbului cultivat in zone temperate si umede. Ataca in faza de plantula, dar se poate manifesta si ulterior pe internodiile bazale, a caror culoare se schimba in galben, respectiv brun. Stiuletii atacati sunt acoperiti cu mucegai roz si pot putrezi in intregime, devenind toxici pentru consum.

Putregaiul moale este o ciuperca (Erwinia chrysanthemi pv. zeae) ce afecteaza tulpina porumbului. Se manifesta initial prin aparitia unor pete de culoare inchisa in apropierea nodurilor, tesutul descompunandu-se ulterior si culminand cu uscarea plantei.

Buruienile culturii de porumb

Culturile cerealiere din Romania au adesea de suferit din cauza buruienilor. Printre speciile cele mai populare si, implicit, mai periculoase se numara pirul tarator, stirul, volbura, palamida, mohorul, loboda porceasca si busuiocul salbatic.

La o infestare de o planta pe metrul patrat, oricare dintre aceste buruieni pot produce pagube serioase culturilor de porumb. Palamida de exemplu, poate duce la pierderi cuprinse intre 32,8 si 157 kg/ ha. Pierderile in cazul invaziei de pir tarator pot oscila intre 161 si 3.930 kg/ ha. Volbura produce pagube de 42,8 pana la 345,3 kg/ ha cultivat cu porumb.

Daunatorii porumbului

Pe langa sarpele orb patat, popandau, harciog, soarece de camp si cioara neagra de semanatura, culturile sunt atacate in timpul verii de specii de insecte, mai mari sau mai mici:

  • Omida de stepa e o alta insecta periculoasa, care se hraneste vara cu frunzele de porumb. Efectele pot fi severe, caz in care plantele sunt complet defoliate de aceasta.
  • Sfredelitorul porumbului ataca frunzele, paniculele si apoi tulpina porumbului. In stadiul larvar, ataca si stiuletii, consumand boabele.
  • Lacusta calatoare e foarte raspandita in toate culturile, pe suprafete mari. Ataca porumbul consumandu-i frunzele tinere si nervurile.
  • Ratisoara porumbului ataca inca de la inceputul primaverii, dupa ce temperaturile cresc peste 10 grade Celsius. Vara, se hraneste cu radacinile porumbului, cu marginile frunzelor acestuia si cu meristemele apicale.
  • Omida fructificatiilor, cunoscuta si drept omida de bumbac este atrasa de mirosul pe care il emana matasea porumbului si o consuma, hranindu-se ulterior cu boabele stiuletilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE