Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti infiintezi propria gospodarie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Poluarea excesiva, aglomeratia urbana sau lipsa de spatiu ii determina pe tot mai multi oameni sa lase in urma viata de oras si sa-si intemeieze propria lor gospodarie intr-o zona rurala linistita.

Progresul tehnologic dar si varietatea mare de echipamente la care avem acces in prezent ne permit sa construim o gospodarie care sa indeplineasca aceleasi functionalitati ca una clasica, asigurandu-ne in acelasi timp un grad inalt de confort. Mai mult, chiar si echipamentele folosite la activitatile din jurul casei (gradinarit, cresterea animalelor, etc.) ne vor ajuta enorm si ne vor permite sa fim chiar mai productivi decat stramosii nostri, cu un minim de efort.

Totusi, multitudinea de sfaturi si ghiduri existente in mediul online ne poate debusola in cele mai multe cazuri si din cauza complexitatii informatiei, foarte multe persoane abandoneaza ideea de a-si infiinta propria gospodarie. Iata niste informatii simple insa extrem de utile, care te vor ajuta sa pui bazele propriei tale gospodarii, pe care sa o lasi mostenire nepotilor.

1) Alegerea terenului

In cazul in care nu avem deja un teren disponibil pentru viitoarea noastra gospodarie, atunci avem oportunitatea de a cauta unul care sa se apropie cat mai mult de nevoile noastre. Dupa ce ne-am decis asupra localitatii/localitatilor in care suntem dispusi sa ne mutam, va trebui sa avem in vedere cateva aspecte, care vor determina daca acel teren este unul potrivit.

Cand alegem terenul, trebuie sa ne asiguram ca acesta este situat intr-o zona in care sunt disponibile toate utilitatile. Energia electrica, apa curenta, canalizarea si gazele sunt extrem de recomandabile, pentru ca doar astfel vom putea beneficia de confortul din mediul urban, bucurandu-ne in acelasi timp si de avantajele aduse de viata la sat. Alte lucruri de luat in seama sunt si pozitia terenului, cat de supus la inundatii este acesta si daca este situat intr-o zona cu pericol de alunecari de teren.

2) Realizarea planului casei

Pentru ca vorbim despre o gospodarie, casa pe care urmeaza sa o contruim nu trebuie sa fie nici foarte mare, nici foarte costisitoare. Cu toate acestea, este important ca noua noastra locuinta sa fie suficient de trainica si sa ne asigure toate conditiile necesare. Pentru inceput, investitiile in amenajarile exterioare (izolare termica exterioara, mobilier de gradina, panouri solare, etc.) nu sunt necesare, insa trebuie sa ne concentram la arhitectura interioara a casei, pentru ca aceasta nu va putea fi inlocuita prea curand.

Atunci cand vine vorba de camere precum living, dormitor sau camera de oaspeti, un design simplu este suficient si nu este necesar sa dotam casa cu elemente care ne-ar putea incurca mai tarziu. Totusi, in cazul bucatariei si al baii va trebui sa stim de la inceput ce ne dorim, pentru ca reamenajarea acestor camere este extrem de costisitoare si consumatoare de timp. Pe acest site gasim mai multe  idei pentru amenajarea bailor, idei care ne vor permite sa alegem un design frumos dar si functional.

3) Gradina

Un element foarte important in orice gospodarie si pentru multi, principalul motiv pentru care se muta la tara este propria gradina. O plantatie horticola reprezinta metoda perfecta de a beneficia de legume 100% naturale, crescute de noi insine prin eforturile proprii. Mai mult, gradinaritul este o activitate relaxanta, care ne va ajuta sa ne bucuram pe deplin de viata la tara si de toate avantajele pe care un astfel de stil de viata le aduce.

Pentru a fi siguri ca gradina noastra de legume va fi si roditoare, va trebui sa tinem cont de cateva ghiduri de specialitate, in functie de legumele pe care urmeaza sa le cultivam. Acest site ne ofera mai multe sfaturi pentru amenajarea unei gradini mici dar si pentru combaterea daunatorilor intr-un mod natural.

4) Echipamente agricole

Odata ce am stabilit cum va arata viitoarea noastra gospodarie, va trebui sa investim si in niste echipamente agricole durabile si eficiente. Un mic sistem de irigatii si o motosapa ar trebui sa se situeze in varful listei, dat fiind ca acestea sunt aproape indispensabile intr-o gradina.

Totusi, este important sa nu uitam de instrumentele conventionale precum sapa, sapatoarea sau grebla, pentru ca acestea isi vor gasi mereu utilitatea in curte. De asemenea, in cazul in care dorim sa infiintam si o mica plantatie viticola pe langa casa, va trebui sa ne dotam si cu echipamente specifice acestei activitati precum foarfece de vie, manusi, etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE