Sfaturi utile care te vor ajuta sa incasezi sprijinul pentru tinerii fermieri

Facebook
Twitter

Fermierii cu varsta de maxim 40 de ani pot accesa sprijinul pentru  instalarea tinerilor fermieri prin submasura 6.1, prin care pot primi suma maxima de 50.000 euro.  

Prin aceasta masura, instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri, ca sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, imbunătatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol, precum si conformitatea cu cerintele de protectie a mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Totusi, pentru accesarea acestei submasuri sunt necesare anumite pregatiri pe care tanarul fermier trebuie sa le intreprinda. Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand accesam acest ajutor dar si alte forme de sprijin cu conditii similare.

1) O ferma

Fermierii care doresc sa acceseze sprijin prin aceasta masura trebuie sa aiba in proprietate o exploatatie agricola care are o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO. De asemenea, exploatatia trebuie sa fie inregistrata ca ferma mica.

In functie de sectorul in care vor fi investiti banii, ferma poate fi axata pe horticultura, zootehnie sau chiar pomicultura, insa conditiile de eligibilitate ale exploatatiei raman neschimbate, pentru orice  forma de organizare.

2) O forma de organizare

O conditie foarte importanta pentru accesarea acestei submasuri este si forma de organizare a solicitantului. Conform ghidului, solicitantul trebuie sa fie persoana fizica autorizata/ intreprindere familiala/individuala sau persoana juridica romana si sa actioneze in nume propriu.

Totusi, specialistii considera ca cea mai indicata forma de organizare este cea de Intreprindere Individuala pentru ca ofera cele mai multe beneficii. Gasiti aici mai multe detalii despre cum se infiinteaza o intreprindere individuala si care sunt avantajele sale.

3) Angajati cu forme legale

Atat pentru operatiunile sezoniere cat si pentru muncile de zi cu zi, toti angajatii exploatatiei trebuie sa aiba forme legale pentru a putea fi remunerati din sprijinul oferit prin submasura. Angajarea de personal ne va aduce certitudinea ca ne vom indeplini obiectivele precizate in planul de afaceri si ca vom beneficia de ajutor permanent in cadrul exploatatiei.

Pentru a ne estima cheltuielile cu personalul si pentru a stabili cate persoane ne permitem sa angajam, va trebui sa stabilim ce remuneratie va avea fiecare angajat si care va fi salariul brut al fiecaruia. Acest site ne pune la dispozitie un calculator salariu brut extrem de util.

4) Planul de afaceri

Conceperea planului de afaceri este esentiala pentru obtinerea sprijinului iar aceasta operatiune necesita o atentie foarte mare la detalii si dupa caz, asistenta suplimentara. Planul de afaceri va trebui sa contina toate detaliile legate de ferma pe care o avem in proprietate si de fermierul care are in administrare ferma.

De asemenea, in planul de afaceri se vor preciza in mod concret si modalitatile  prin care dorim sa utilizam sprijinul primit dar si modul prin care vom indeplini obiectivele impuse pentru ca in caz contrar, banii vor trebui restituiti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE