Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le recomanda producatorilor de lapte sa urmeze exemplul producatorilor din industria carnii si sa se organizeze in cooperative. Dupa spusele ministrului, aceasta actiune va contribui la calmarea preturilor in sectorul laptelui dar si la asigurarea unei pozitii mult mai competitive pe piata producatorilor, relateaza Mediafax.

In cadrul unui eveniment public, ministrul a abordat o problema veche din sectorul laptelui si anume diferenta foarte mare intre pretul de achizitie al laptelui de la poarta fermei si valoarea laptelui la raft, precizand ca acestea aduc efecte negative asupra consumatorilor.

„Am fost in noiembrie anul trecut la lansarea programului de colaborare, de ingemanare intre lanturile de supermarketuri si cooperative <<Tara mea>>, care insemna aducerea in magazine a cantitatii de carne de porc produsa in Romania si sa se vanda numai carne de porc produsa in Romania. (…) Asa trebuie sa facem si in zona aceasta a producatorilor de lapte, sa intram in cooperative, in organizare, sa avem alta putere de exprimare prin cantitate si alta putere de negociere in asa fel incat sa calmam interesele acestea de moment care nu ne fac bine’’, a declarat seful MADR.

Peste 800 de porci valorificati zilnic in Romania

Ministrul a dat ca exemplu sectorul carnii de porc, unde producatorii au abordat o strategie comerciala mult mai organizata, lucru ce a dus la valorificarea zilnica a peste 800 de porci „care sunt prezentati, evident, in galantarele si in rafturile acestor supermarketuri”.

Petre Daea a vorbit si despre pretul la oua, unde prin aceeasi strategie comerciala bazata pe colaborare, pretul unui carton de 30 de oua a ajuns sa se vanda la raft cu pretul de 12,99 lei, adica o valoare de sub 0,50 lei pentru un ou.