Ministerul Agriculturii, noi informatii despre sprijinul pentru crescatorii de porci

Facebook
Twitter

Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botanoiu a participat in data de 19.04.2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la o intalnire de lucru cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Alaturi de secretarul de stat au fost prezenti directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ai MADR.

Scopul intalnirii a fost acela de a discuta propunerile reprezentantilor asociatiei pe marginea normelor metodologice la Legea privind aprobarea programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.

Obiectivul instituirii schemei de ajutor de stat este implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de reproductie sau de crestere sau ingrasare a suinelor.

Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie se desfasoara incepand cu anul 2018.

In deschiderea discutiilor Secretarul a de Stat Daniel Dumitru Botanoiu a prezentat succint etapele accesarii si derularea schemei de sprijin, declarand ca aceste intalniri vizeaza simplificarea si imbunatatirea cunoasterii si intelegerii informatiilor de catre beneficiari.

Directiile Agricole Judetene primesc un sistem informatic performant pentru simplificarea acordarii sprijinului

De asemenea, Secretarul de Stat a subliniat ca in sprijinul eficientizarii desfasurarii programului, va fi pus la dispozitia Directiilor Agricole Judetene un sistem informatic performant, care va analiza criteriile de eligibilitate ale fiecarui potential beneficiar, asa cum precizeaza legea.

In cadrul intalnirii a avut loc un schimb activ de opinii si interventii din partea membrilor asociatiei. Acestia au solicitat informatii si clarificari asupra aspectelor tehnice legate de executarea programului, iar expertii MADR au furnizat detaliile necesare.

Valoarea totala a ajutorului de stat este de 359,1 milioane euro si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa cum urmeaza: in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferenta anului 2018, urmand ca pana la finalul programului, suma sa creasca anual cu 30% avand ca baza anul anterior.

Categoriile de ferme care se pot infiinta in baza Programului sunt urmatoarele:

a) ferme de reproductie cu capacitate de minimum 400 locuri care isi pot mari capacitatea de cazare pana la 1500 locuri;

b) ferme de reproductie cu capacitate de cazare de minimum 1.200 de locuri pana la maxim 3.000 de locuri; dimensiunea acestor ferme se va calcula in functie de numarul de locuri de cazare pentru porc gras detinute in momentul depunerii cererii pentru inscrierea in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.

Ajutorul de stat se acorda o singura data pentru un loc de cazare dezvoltat prin Program, in functie de spatiile de cazare detinute si folosite la calculul dimensiunii fermei de reproductie.

Beneficiarii Programului nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis si nu pot accesa  sprijin prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, pentru aceleasi masuri reglementate de prezenta lege.

Beneficiarii trebuie sa detina suprafata de teren necesara investitiilor realizate in baza schemei de sustinere.

In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii, normele metodologice de aplicare se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Schema de ajutor de stat se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE