Detinerea unei exploatatii agricole presupune pe langa operatiunile uzuale si securizarea sa, astfel incat animalele sau persoanele rau intentionate sa nu aiba acces. Pentru o cultura agricola, cel mai indicat mecanism de siguranta este un gard de plasa bine instalat si cu elemente de buna calitate.
Amplasarea unui gard de plasa nu este deloc complicata, insa pentru a obtine rezultate multumitoare, este necesar sa alegem cu atentie materialele pe care le vom utiliza in construirea acestuia.
Cand construim un gard de plasa, dimensiunea suprafetei pe care urmeaza s-o imprejmuim conteaza enorm, pentru ca la o suprafata mai mare, si investitia va fi una pe masura. De aceea, este important sa alegem materiale de o foarte buna calitate, care vor rezista bine in timp si care sunt mai accesibile ca pret, chiar daca nu sunt la fel de aspectuase ca alte optiuni. Iata care sunt cele mai indicate materiale pentru construirea unui gard de plasa, din prisma raportului calitate-pret.
1) Stalpi de ciment
Stalpii metalici sunt extrem de rezistenti si pot fi instalati foarte rapid si simplu. Totusi, acestia reprezinta o alegere costisitoare iar daca bugetul nostru este unul limitat va trebui sa ne orientam catre o solutie mai ieftina.
Pentru un fermier care doreste sa economiseasca bani dar sa construiasca un gard trainic, cu stalpi de calitate, cea mai sigura optiune este sa se orienteze spre stalpii de beton. Acestia nu necesita lucrari ulterioare de intretinere, se pot amplasa relativ usor si sunt simplu de construit. Pentru stalpi de cea mai buna calitate, gasiti aici cele mai indicate tipuri de ciment.
2) Plasa de sarma
Plasa este „personajul principal” al gardului nostru si din aceasta cauza, calitatea sa trebuie sa fie ireprosabila. Inainte de a alege modelul de plasa, va trebui sa ne asiguram ca aceasta este rezistenta la rugina, este suficient de groasa incat sa-si indeplineasca scopul (minim 2 mm) si are o inaltime potrivita (1,70 m).
Plasele zincate sunt extrem de apreciate si recomandate de specialisti din intreaga lume, in special datorita versatilitatii lor si a pretului accesibil, comparativ cu alte modele. Acest site ne pune la dispozitie mai multe modele de plasa sudata zincata.
3) Fir de sarma ghimpata
In cazul in care cultura noastra este amplasata intr-o zona intens frecventata de animale, este indicat sa atasam si un fir de sarma ghimpata la plasa deja instalata. Pentru a utiliza acelasi material ca si in cazul plasei, putem folosi un model de sarma ghimpata zincata, care se va potrivi de minume gardului nostru.
Chiar daca vine ca o completare a plasei, firul de sarma ghimpata trebuie montat tot pe stalp, de preferinta la cativa centimetri deasupra plasei. Astfel, gardul va avea un aspect mai bine definit si va fi mai bine securizat impotriva daunatorilor.
4) Intinzator de gard manual
Materialele folosite la construirea gardului nu se vor dovedi foarte utile daca plasa nu este bine intinsa. O plasa bine intinsa ne va garanta un gard trainic, care nu se va deteriora la fel de usor in cazul unor fenomene neprevazute.
De aceea, pentru a fi siguri ca plasa este intinsa corespunzator, va trebui sa utilizam un intinzator de gard. Un intinzator ne va permite sa intindem plasa mult mai rapid, fara a ne supune la un efort fizic foarte mare. Pentru operatiunile de uz personal, cel mai indicat si economic intinzator este cel manual.