Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti protejezi plantatia viticola de daunatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Viticultura este o industrie foarte profitabila si extrem de competitiva in tara noastra, in principal datorita climei prielnice dar si a solurilor care favorizeaza o astfel de cultura. Totusi, in functie de pozitionarea fiecarei culturi viticole, vita-de-vie poate fi atacata de anumiti agenti daunatori, care pot compromite recolta din anul respectiv sau pot distruge in totalitate planta.

In aceste conditii, orice detinator al unei plantatii viticole (indiferent de dimensiuni) trebuie sa cunoasca toti agentii daunatori care ar putea ataca vita-de-vie si ce tratamente fitosanitare se impun pentru inlaturarea acestora.

Majoritatea fermierilor cunosc cei mai comuni daunatori care pot afecta vita-de-vie iar printre acestia enumeram: mana (Plasopara viticola), fainarea (Uncinula necator), erinoza (Eriophyes vitis), acarianul rosu comun (Tetranychus urticae), acarianul galben (Eotetranychus carpini), acarioza (Phyllocoptes vitis) etc.

Totusi, tratamentele impuse pentru fiecare daunator in parte presupun utilizarea unor combinatii de substante. Iata care sunt cele mai eficiente metode de combatere a daunatorilor din viticultura.

Fainarea, cum se combate

Tratamentul I pentru combaterea daunatorului reprezentat de fainare la vita-de-vie impune utilizarea uneia din urmatoarele combinatii de produse:

-SULFOMAT 80 PU(sulf) 0,4% sau COSAVET 80 DF(sulf) 3kg/ha + MILBEKNOCK EC (milbemectin) 0,075%;

-KARATHANE GOLD 350 EC (meptildinocap) 0,5 L/ha sau SULPHUR 80 WG (sulf)3,0 kg/ha+ NISSORUN 10 WP 0,4l/ha.

Tratamentul I va incepe in parcelele in care atacul a fost intens in anul anterior iar soiurile sunt sensibile la fainare, densitatea acarienilor are un P.E.D. de 15 acarieni/lastar sau 3 -5 acarieni/frunza si lastarul are lungimea de 5-7 cm.

Combaterea manei si a acarienilor

Tratamentul II pentru combaterea daunatorilor fainare si mana precum si a acarienilor include utilizarea uneia din urmatoarele combinatii de produse:

-Microthiol special(sulf micronizat) 0,2-0,3% + Antracol 70 WP (propineb)0,2-0,3%+Ortus 5 SC(fenpiroximat) 0,5 l/ha;

-Mildicut(ciazofamid)2,0L/ha+Salvator25EW(tebuconazol)0,4L/ha+Milbeknock C(milbemectin) 0,075%;

-Kumulus DF(sulf) 0,3% sau Heliosulf (sulf)7,5 L/ha + Safran1,8 EC( Vargas 1,8 EC)0,8-1,0L/ha.

Tratamentul se aplica atunci cand lastarul are lungimea de 20-25 cm si are caracter curativ pentru fainare, acarieni si preventiv pentru mana.

Ministerul Agriculturii, precizari privind protectia mediului

MADR precizeaza ca trebuie avute in vedere anumite recomandari ce vizeaza protejarea culturii vitei-de-vie: protectia mediului inconjurator, respectarea cu strictete a perioadelor de remanenta a produselor de protectia plantelor utilizate, a normelor de lucru, a celor de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE