Ce pot invata producatorii de vin romani de la cei din Statele Unite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cifre, stam bine: conform statisticilor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, Romania se afla pe locul 9 in clasamentul mondial privind suprafata cultivata cu vita-de-vie si se numara printre putinele tari a caror productie de vin nu a scazut anul acesta.

Datele pentru 2017 arata o scadere cu 8,2% a productiei mondiale de vin, comparativ cu anul anterior, cauzata de conditiile climatice nefavorabile. Sunt afectati in special marii producatori din Europa: Italia (39,3 mhl – milioane hectolitri), Franta (36,7 mhl), Spania (33,5 mhl) si Germania (8,1 mhl). Portugalia (6,6 mhl), Romania (5,3 mhl), Austria si Ungaria sunt singurele tari europene unde productia de vin a inregistrat o usoara crestere.

Altfel stau lucrurile pe alte continente, productia de vin ramanand la acelasi nivel sau cunoscand o usoara crestere, anul acesta, in Statele Unite (23,3 mhl), Australia (13,9 mhl), Africa de Sud (10,8 mhl), Argentina (11,8 mhl) si Chile (9,5 mhl).

Statele Unite pot fi un exemplu pentru producatorii de vin din intreaga lume, nu atat prin cifre, cat datorita calitatii vinurilor produse aici si modului in care este gandita viticultura. Nu toate regiunile viticole se inscriu insa in aceasta categorie: de exemplu, in California, zona San Joaquin Valley produce cea mai mare cantitate de vin, insa cele mai bune vinuri sunt intalnite in alta parte – in Napa Valley.

Inca din 2009, jurnalistii de la CNN au identificat cateva dintre secretele care fac din Napa Valley una dintre cele mai apreciate regiuni de productie a vinului din lume si pe care alte tari le-ar putea “imprumuta”:

1. In oraselul Napa, vizitatorii sunt intampinati cu nu mai putin de 18 camere pentru degustarea vinului. Totul contra cost, dar oaspetii au parte de un tur pe care nu il vor uita prea curand. Peste 3 milioane de turisti viziteaza zona in fiecare an, in mare parte americani, dar si straini.

2. In regiune, plantarea vitei de vie se face pe suprafete mai degraba reduse, existand un numar foarte mare de podgorii. Sunt cultivate soiurile Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Syrah si Zinfandel.

3. Nu e de mirare ca turistii se grabesc sa ajunga aici: unele dintre cramele din zona sunt si galerii de arta.

4. Un alt punct de atractie il reprezinta traseele pe doua roti, plimbarile pe bicicleta, de la o crama, la alta, fiind o traditie veche de peste 25 de ani.

5. Faima pe care si-a castigat-o Napa Valley, ca una dintre regiunile care dau cele mai bune vinuri din lume, este dublata de calitatea altor produse comercializate aici, cum ar fi savuroasa inghetata artizanala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE